Αισθητή υποχώρηση καταγράφουν τα επίπεδα αντιγριπικού εμβολιασμού στην Ευρώπη, με το πρόβλημα να αφορά ομάδες υψηλού κινδύνου και υγειονομικούς.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.
Οι ειδικοί του Κέντρου σημειώνουν πως την περίοδο 2023 - 2024, έξι χώρες επέκτειναν τις συστάσεις για εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους, ανεξάρτητα από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.
Δύο χώρες μείωσαν το όριο ηλικίας για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, μία χώρα επέκτεινε τη σύσταση σε οποιονδήποτε ενήλικα άνω των 18 ετών και δύο χώρες επέκτειναν το πρόγραμμα σε έγκυες γυναίκες.
Τα στοιχεία έδειξαν μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε υγειονομικούς σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις εμβολιαστικές περιόδους. Η πτώση είναι πιο έντονη σε σύγκριση με την περίοδο 2020 - 2021.
Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα στοιχεία έδειξαν σταθερή μείωση κατά 3%, ενώ σε ορισμένες χώρες καταγράφηκε υποχώρηση έως και κατά 10%.
Την περίοδο 2023 - 2024, το διάμεσο ποσοστό κάλυψης ήταν 45,7%, σε σύγκριση με 59% την περίοδο 2020 - 2021.
Η μείωση αποδίδεται από τους ειδικούς κυρίως στην πανδημία, σημειώνοντας, πάντως, πως απαιτείται περαιτέρω ανάλυση.
Για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το διάμεσο ποσοστό κάλυψης την περίοδο 2023 - 2024 ήταν 22,1%, από 24,7% την προηγούμενη περίοδο.
Οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν πως οι πολιτικές πρόληψης δεν υλοποιούνται σε επαρκή επίπεδα μεταξύ των βασικών ομάδων του πληθυσμού που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία. Με εξαίρεση της Δανία, τα επίπεδα κάλυψης παρέμειναν κάτω από τον στόχο του 75%.
Χαρακτηρίζουν ως πρόκληση την υποχώρηση των ποσοστών εμβολιασμού στους υγειονομικούς, καθώς η γρίπη εξακολουθεί να επιβαρύνει σοβαρά την ατομική και Δημόσια Υγεία.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα