Η ογκολογία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις θεραπευτικές κατηγορίες προσφέροντας ακόμη περισσότερες επιλογές. Αρκετές νέες θεραπείες αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου στην κατηγορία διειδικού αντισώματος κατά του PD-1 και του VEGF, του ivonescimab. Το φάρμακο της Summit Therapeutics αναμένεται να ανταγωνιστεί αρχικά στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), πριν επεκταθεί στον καρκίνο του μαστού. Εδώ θα ενταχθούν πολλές άλλες νέες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των Dato-DXd και inavolisib, παράλληλα με μια επέκταση ετικέτας για ένα υπάρχον πρότυπο φροντίδας της τραστουζουµάµπης δερουξτεκάνης. Συνολικά, 14 διαφορετικοί τύποι όγκων είναι πιθανό να δουν σημαντικές νέες θεραπευτικές επιλογές κατά τη διάρκεια του 2025.
Οι εξελίξεις στην ανοσολογία επικεντρώνονται γύρω από την επέκταση των ετικετών των προϊόντων. Η J&J θα επιδιώξει να εξασφαλίσει εγκρίσεις για το guselkumab στη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα με θετικά δεδομένα από τα κλινικά προγράμματα GALAXI και QUASAR. Ομοίως, η Amgen έχει στο μυαλό της επεκτάσεις για το inebilizumab-cdon στη μυασθένεια gravis και τη νόσο που σχετίζεται με την ανοσοσφαιρίνη G4 μετά από επιτυχημένα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών το 2024.
Κατά τα άλλα, η πιθανή έγκριση του cagrilintide - semaglutide για την παχυσαρκία ξεχωρίζει. Η κλινική του δοκιμή REDEFINE 1 είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μελέτες, καθώς η προσοχή εστιάζει στο εάν αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να επιτύχει απώλεια βάρους άνω του 20% συνοδευόμενη από ένα ισορροπημένο προφίλ κινδύνου-οφέλους.
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και στις σπάνιες ασθένειες. Το Elamipretide της Stealth Biotherapeutics έχει δείξει ενθαρρυντικά λειτουργικά δεδομένα για το σύνδρομο Barth, το οποίο δεν έχει γνωστές εγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες. Η Neurocrine επίσης στοχεύει τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων με το crinecerfont, το οποίο θα γίνει η πρώτη νέα θεραπεία εδώ και 70 χρόνια. Τέλος, το eladocagene exuparvovec έχει σχεδιαστεί για να διορθώνει τη μετάλλαξη στην καρδιά της ανεπάρκειας AADC. Η κοινότητα των σπάνιων ασθενειών ελπίζει ότι η PTC Therapeutics θα ξεκινήσει αυτή τη γονιδιακή θεραπεία στις ΗΠΑ το 2025.
Μοριακή ποικιλότητα με νέες κατηγορίες
Το eladocagene exuparvovec δεν είναι η μόνη καινοτόμος γονιδιακή θεραπεία με πιθανή κυκλοφορία στις ΗΠΑ το 2025, αλλά συνοδεύεται από άλλες που στοχεύουν ασθένειες όπως η αναιμία Fanconi και ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, παράλληλα με μια αναμενόμενη επέκταση της ετικέτας για την ονασεμνογένη αμπεπαρβοβέκη στη μυϊκή ατροφία της σπονδυλικής στήλης.
Ομοίως, υπάρχουν πολλά φάρμακα με βάση το RNA που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το 2025, συμπεριλαμβανομένων των νεοεισερχόμενων στην αγορά του συνδρόμου οικογενούς χυλομικροναιμίας από τις Ionis και Arrowhead. Το fitusiran της Sanofi για την αιμορροφιλία και το εμβόλιο γρίπης mRNA της Moderna αναμένεται επίσης να πρωταγωνιστήσουν.
Επιπλέον, η Capricor Therapeutics επιδιώκει μια αίτηση άδειας βιολογικών προϊόντων για το deramiocel ως πιθανή θεραπεία για μυοκαρδιοπάθεια στη μυϊκή δυστροφία Duchenne.
Περίπου οι μισές από τις βασικές κυκλοφορίες θα αφορούν μικρά μόρια, αποδεικνύοντας τη διαρκή ελκυστικότητα των από του στόματος χαπιών και τη σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τέτοια φάρμακα. Εντός της ομάδας αντισωμάτων, υπάρχουν μερικοί αξιόλογοι υποψήφιοι πρώτης κατηγορίας. Αυτό περιλαμβάνει το zolbetuximab-clzb, της Astellas, που στοχεύει το Claudin 18.2 που εκφράζεται στον καρκίνο του στομάχου, ενώ η απιτεγκρομάμπη στοχεύει να γίνει το πρώτο μονοκλωνικό για νωτιαία μυϊκή ατροφία. Η αναγέννηση της κατηγορίας συζυγών αντισώματος-φαρμάκου θα συνεχιστεί επίσης καθ' όλη τη διάρκεια του 2025 με μια πληθώρα κυκλοφοριών (Dato-DXd, patritumab deruxtecan), επανεκκινήσεις (μπελανταμάμπη μαφοδοτίνη) και επεκτάσεις ετικετών (τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη).
Πηγές:
norstella.com/
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καρδιακή νόσος που συνδέεται με τον δερματικό ερυθηματώδη λύκο [μελέτη]
Έγκριση στον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab για τον ανεγχείρητο ή μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο
Allianz: Στο 7% η μέση αύξηση στα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας