Η παραδοχή ότι "Πουθενά δεν αποδείχθηκε πως οι εφαρμοστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν στα κράτη μέλη σταδιακά από το 1995 μέχρι σήμερα (π.χ. απελευθέρωση των επαγγελμάτων) μείωσαν τις τιμές των φαρμάκων ή αύξησαν την προσβασιμότητα των πολιτών στο φάρμακο" είναι ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα στο οποίο κατέληξε το Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο της PGEU που έγινε στην Αθήνα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και της ΓΓ της PGEU, οι νόμοι, οι κανόνες και οι οδηγίες της Κομισιόν αποδείχθηκαν καταστροφικοί δημιουργώντας ολιγοπώλια χονδρεμπορίου και καρτέλ εις βάρος της ποιότητας και της επιστήμης.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σερβίας όπου σήμερα στα 100 φαρμακεία δυο είναι ιδιωτικά και τα υπόλοιπα ανήκουν σε τρεις αλυσίδες ή της Ιταλίας όπου μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστεί ο νόμος για την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, κλπ) χωρίς κανένα περιορισμό.

Μετά από πίεση της ελληνικής πλευράς ψηφίστηκε ομόφωνα δήλωση, η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της βιωσιμότητας των φαρμακείων, του ρόλου του φαρμακοποιού και επιδόθηκε στην PGEU για να το καταθέσει στην Κομισιόν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Έρχεται υψηλότερη συμμετοχή για όσους επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Τα υγειονομικά προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας και η προώθηση του ιαματικού τουρισμού, στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γ. Πατούλη στην Κάλυμνο