Ο καρκίνος είναι από τις σοβαρότερες ασθένειες, και αφαιρεί εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι μια ασθένεια που προλαμβάνεται. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται πως οι μισοί θάνατοι από καρκίνο ετησίως θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με κάποιες σωστές αλλαγές του τρόπου ζωής. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι η γυμναστική. Πέρα από την καλή φυσική κατάσταση, η γυμναστική μπορεί επίσης να σταματήσει την ανάπτυξη αρκετών ασθενειών. Ακόμα καλύτερα νέα είναι πως ποτέ δεν είναι αργά για να εντάξουμε την γυμναστική στην ζωή μας και να αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα, άσχετα από την ηλικία μας.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, επτά είδη καρκίνου που η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε.
Καρκίνος του ενδομητρίου
Οι γυναίκες που γυμνάζονταν για 150 λεπτά την εβδομάδα, ή και περισσότερο, είχαν 34% μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου (της επένδυσης της μήτρας) σε σχέση με τις γυναίκες που δεν γυμνάζονταν, όπως ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale. Επίσης, οι γυναίκες με ΔΜΣ κάτω από 25 είχαν 73% μειωμένο κίνδυνο (επισημαίνουμε ότι ένας ΔΜΣ άνω του 25 θεωρείται υπέρβαρος).
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Οι άνθρωποι με υγιεινό τρόπο ζωής, που συμπεριλαμβάνει 30 και πάνω λεπτά άσκησης την ημέρα, μείωσαν τις πιθανότητές τους για καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την ακρίβεια, το 23% των περιπτώσεων αυτού του καρκίνου μπορούν να προληφθούν.
Καρκίνος του προστάτη
Ενώ οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί πάνω στο θέμα δεν απέφεραν κατηγορηματικά αποτελέσματα, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της γυμναστικής και του μειωμένου ρίσκου για καρκίνο του προστάτη. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέξουμε μια δραστηριότητα που να μας ευχαριστεί, και έπειτα να εστιάσουμε στην ένταση με την οποία θα την κάνουμε – με αυτό τον τρόπο, ακόμα και μια δραστηριότητα όπως οι δουλειές στο σπίτι μπορεί να θεωρηθεί γυμναστική.
Καρκίνος του μαστού
Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό αυτού του καρκίνου κατάφεραν να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής τους κατά ¼ με μόλις 20 λεπτά άσκησης μέτριας προς μεγάλης έντασης για τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα – μαζί με άλλες υγιεινές επιλογές. Ακόμα και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη της γυμναστικής, καθώς παρατηρούνται άμεσες αλλαγές στα επίπεδα πρωτεϊνών και ορμονών που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Κάποιες μελέτες προτείνουν πως η υιοθέτηση ενός σταθερού προγράμματος γυμναστικής από την εφηβεία μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη καρκίνου σε γυναίκες που έχουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη των γονιδίων BRCA (που δείχνουν προδιάθεση για την νόσο), αλλά δεν προλαμβάνει τον καρκίνο από το να εμφανιστεί.
Καρκίνος των πνευμόνων
Η άσκηση μπορεί να προλάβει αυτόν τον καρκίνο στους πρώην (αλλά και νυν) καπνιστές. Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, εξετάστηκαν 36.929 γυναίκες χωρίς καρκίνο, και οι ζωές τους παρακολουθούνταν για 16 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν συχνά είχαν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτό το είδος καρκίνου.
Καρκίνος των ωοθηκών
Ενώ οι ενδείξεις που έχουμε χρίζουν σίγουρα περισσότερης έρευνας, φαίνεται να υπάρχει σχέση μετά γυμναστικής και μειωμένου κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών σε γυναίκες που ασκούνται συχνά και με ένταση σε σύγκριση με γυναίκες που ζουν καθιστική ζωή. Οι ειδικοί προτείνουν χαμηλή ένταση στο ξεκίνημα, με σταδιακή αύξηση.
Καρκίνος του στομάχου
Άνθρωποι που ασκούνται ακόμα και σε μέτρια ένταση μπορούν να παρουσιάσουν μέχρι και 50% μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση της ασθένειας. Το ίδιο συμβαίνει και με την πιο σκληρή γυμναστική. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μελέτες που αντικρούουν αυτά τα συμπεράσματα, λέγοντας πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή, ο ΔΜΣ και το ύψος.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]