Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας είναι να τα βοηθήσετε να βλέπουν την γυμναστική σαν μια καθημερινή, απολαυστική συνήθεια. Με ό,τι τρόπο κι αν επιλέξει τ παιδί σας να γυμναστεί – χορός, αθλήματα, στίβος – είναι σημαντικό να το στηρίζετε και να επιβραβεύετε τις προσπάθειές του. Η γυμναστική γνωρίζουμε πως είναι ό,τι καλύτερο για να προστατεύσουμε την υγεία μας, αλλά τι συμβαίνει με την ψυχική υγεία—και ειδικά στους εφήβους;

 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική γυμναστική στους εφήβους έχει τα εξής οφέλη:

*Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης

*Απελευθερώνει ενδορφίνες

*Ελαττώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες

*Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την καλή εικόνα του σώματος

*Βοηθάει σε τεράστιο βαθμό στον καλύτερο ύπνο

 

Έρευνες έχουν δείξει πως οι έφηβοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν μικρότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά επίσης ότι αυξάνεται η κριτική τους σκέψη, όπως και οι γνωστικές τους δεξιότητες. Σε μια μικρής κλίμακας μελέτη στην Αυστραλία, οι συμμετέχοντες – που όλοι έπασχαν από κατάθλιψη – γυμνάζονταν τακτικά για 12 εβδομάδες, και στο τέλος της έρευνας, 10 από αυτούς δεν μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως καταθλιπτικοί πλέον. Επίσης, η τακτική γυμναστική έχει δείξει πως μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του αυξημένου στρες. Μάλιστα, αυτά τα οφέλη δεν είναι βραχυπρόθεσμα. Επαναληπτικές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

 

Κάτι ακόμα που ανησυχεί τους γονείς είναι η κατάχρηση ουσιών. Η γυμναστική φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αυτού του φαινομένου, ελαττώνοντας την επιθυμία να θέλει να χρησιμοποιήσει. Πρακτικά, αυτό συμβαίνει επειδή η γυμναστική αποτελεί μια υγιή εναλλακτική για να επιβραβεύουμε τον εγκέφαλό μας, λόγω των ορμονών που εκκρίνονται. Τέλος, ξέρουμε πως ένας μεγάλος λόγος για την κατάχρηση ουσιών είναι η κατάθλιψη και το στρες, και η γυμναστική καταπολεμά αυτά τα προβλήματα, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα από την ρίζα του.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές