Η γυμναστική δεν είναι μόνο για να μας αρέσει περισσότερο αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη - που, φυσικά, αυτός είναι 100% θεμιτός λόγος για να θέλει κάποιος να κάνει γυμναστική. Και γυμναστική δεν είναι μόνο οι μεγαλύτεροι μύες ή το χαμένο λίπος από την κοιλιά. Ολόκληρο το σώμα μας, από μέσα προς τα έξω, αλλάζει με την γυμναστική.
Με ποιους τρόπους, όμως, συμβαίνει αυτό;
Στην καρδιά
Η άσκηση έχει άμεση επίδραση στην καρδιά, καθώς η καρδιά είναι και αυτή ένας μυς. Όσο ασκείται, τόσο πιο υγιής και δυνατή είναι, και τόσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί. Η καρδιά χρειάζεται να δουλεύει λιγότερο σκληρά σε ένα άτομο με καλή φυσική κατάσταση, παρέχοντας με μεγαλύτερη ευκολία αίμα και οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό.
Στους μυς
Είναι η μεγαλύτερη και η πιο εμφανής, φυσικά, αλλαγή που θα παρατηρήσουμε με την γυμναστική. Από τη στιγμή που αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε το σώμα μας περισσότερο και να ασκούμαστε, οι μύες μας δεν σταματούν να γίνονται πιο δυνατοί, και με επιμονή, τα αποτελέσματα μπορούν να αρχίσουν να γίνονται ορατά μέσα και στον πρώτο μήνα. Όσο πιο γυμνασμένοι είναι οι μύες μας, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτούν, με αποτέλεσμα οι θερμίδες που καταναλώνουμε να αξιοποιούνται καλύτερα και να καίμε περισσότερες ακόμα και όταν αναπαυόμαστε.
Στον εγκέφαλο
Ω, ναι, η γυμναστική κάνει καλό στον εγκέφαλό μας, με πολλούς μάλιστα τρόπους. Από σωματική άποψη, η γυμναστική κάνει τον εγκέφαλό μας να εκκρίνει ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν το στρες. Από ψυχολογική άποψη, το μειωμένο στρες βοηθά πρακτικά σε κάθε άλλη άποψη της ζωής μας, αλλά και στο να διατηρείται πιο υγιής (βιολογικά) ο εγκέφαλός μας. Αν αυτή η πρόταση φάνηκε μπερδεμένη, είναι επειδή τόσο μπλεγμένες είναι μεταξύ τους η σωματική και η ψυχική μας υγεία.
Στους πνεύμονες
Μετά από λίγο καιρό μόνο γυμναστικής, θα παρατηρήσετε ότι αναπνέετε καλύτερα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή μεγαλώνουν ή δυναμώνουν οι πνεύμονές μας. Είναι, όμως, αληθινό. Με την γυμναστική, είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε να αξιοποιούμε τις ανάσες μας, όπως και να αναπνέουμε σωστότερα γενικά. Άρα, μπορεί να μην αλλάζουν οι πνεύμονές μας, οι μύες που συμμετέχουν στη διαδικασία της αναπνοής όμως γίνονται πιο δυνατοί.
Προσπαθήστε να κάνετε συνολικά 150 λεπτά γυμναστικής την εβδομάδα. Μην πιέζετε τον εαυτό σας, κάντε σε μέτρια ένταση μέχρι να νιώσετε αρκετά δυνατοί. Και μην αρχίσετε αμέσως το τρέξιμο-όλα είναι καλό να γίνονται σταδιακά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές