Οι αναγωγές ("γουλίτσες") είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Συμβαίνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό των μωρών (20% των βρεφών) και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του βρέφους. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των βρεφών (7%) υποφέρει από τη λεγόμενη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, την παλινδρόμηση, δηλαδή, του φαγητού από το στομάχι στον οισοφάγο, που είναι σοβαρότερη κατάσταση. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στα μικρά, από στασιμότητα βάρους μέχρι και αναπνευστικά προβλήματα ή και άπνοια. Ένα μεγάλο ποσοστό βρεφών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (80%) ξεπερνούν το πρόβλημα στην ηλικία του ενός έτους, ενώ το 10-15% ξεπερνούν το πρόβλημα στην ηλικία των δύο ετών.
Τρόποι αντιμετώπισης
Αν το μωρό δεν παρουσιάζει άλλα προβλήματα όπως αναπνευστικά (βήχα, δύσπνοια), ή κλάμα κατά τη σίτιση και εάν η σωματική ανάπτυξη του βρέφους είναι φυσιολογική, τότε οι αναγωγές αντιμετωπίζονται πολύ απλά:
- Ο ένας τρόπος είναι η πύκνωση του γάλακτος προσθέτοντας άνθος ορύζης, αν το επιτρέπει η ηλικία του βρέφους, ή αλλάζοντας το γάλα με ένα από τα σκευάσματα του εμπορίου τα οποία είναι επίσης πλήρη γάλατα με όλες τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει το γάλα, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, και διαφέρουν από το απλό γάλα μόνο ως προς την σύστασή τους (είναι πιο παχύρρευστα). Τα γάλατα αυτά περιέχουν ειδικές ουσίες, μία από τις οποίες είναι το άμυλο καλαμποκιού, η οποία δίνει μια πιο πυκνόρρευστη σύσταση στο γάλα, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι γουλίτσες. Όταν χρησιμοποιείτε τις τροφές αυτές, θα πρέπει να φροντίζετε το άνοιγμα της θηλής του μπιμπερό να είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι συνήθως, μια και το γάλα σ' αυτή την περίπτωση είναι πιο πυκνόρρευστο.
- Αλλάξτε τη στάση του μωρού στο κρεβάτι, έτσι ώστε μέρος του σώματός του να είναι ανυψωμένο στις 30 μοίρες. Η στάση που συνιστάται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών είναι στο δεξί πλευρό. Αυτό επιτυγχάνεται αν τοποθετήσετε κάτω από το στρώμα του μικρού σας μια κουβερτούλα ή ένα βιβλίο, έτσι ώστε το πάνω μέρος του στρώματος να πάρει κλίση 30 μοιρών.
- Επίσης, καλό είναι να μη βάζετε μαξιλάρια κάτω από το κεφαλάκι του βρέφους.
- Αν αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε ο παιδίατρος γαστρεντερολόγος, αφού εξετάσει το μωράκι και κρίνει ότι η κατάστασή του απαιτεί την προσθήκη φαρμάκων, μπορεί να του χορηγήσει ειδικά φάρμακα, τα λεγόμενα προκινητικά, τα οποία βελτιώνουν την κινητικότητα του γαστρικού άντρου, δηλαδή του τμήματος εκείνου του στομάχου που είναι κατ' εξοχήν υπεύθυνο για την προώθηση της τροφής στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο τμήμα του εντέρου. Τα φάρμακα αυτά βελτιώνουν επίσης την κινητικότητα του οισοφάγου, η οποία πολλές φορές στα βρέφη με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι διαταραγμένη.Έτσι, η συνδυασμένη δράση του φαρμάκου βοηθά και στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
- Άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γαστρεντερολόγο είναι αν εντοπίσετε ίχνη αίματος στον εμετό του μωρού, ή αν υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα, ή στην περίπτωση που οι αναγωγές προκαλούν στο βρέφος στασιμότητα στο βάρος του.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’