Του Στέλιου Καραγιάννογλου, γενικού διευθυντή Gilead Sciences Ελλάς
Η γήρανση του πληθυσμού στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο παράλληλα με την κοινωνικοοικονομική πρόοδο και την ανάπτυξη της ιατρικής και των σχετικών θετικών επιστημών, οδήγησε στο παρελθόν τον επαναπροσανατολισμό της φαρμακευτικής έρευνας σε θεραπείες ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τον τρόπο ζωής.
Αντίθετα, στην περίπτωση των μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων με γεωγραφικό στίγμα περιορισμένο κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής, δεν υπήρξε πάντα η ίδια πρόοδος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαθέσιμες θεραπείες να μην αρκούν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις από την ανάπτυξη ανθεκτικών παθογόνων ενώ η έλλειψη υποδομών υγείας και κοινωνικής μέριμνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, τις κατέστησε ουσιαστικά γεωγραφικά εντοπισμένες δεξαμενές ανάπτυξης, συντήρησης και μετάδοσης αυτών των λοιμώξεων.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η έντονη μετανάστευση και αστικοποίηση, οδήγησε στην ταχύτερη και ευρύτερη εξάπλωση αυτών των νοσημάτων πέρα από τα παραπάνω στενά γεωγραφικά όρια και προς χώρες της οικονομικά αναπτυγμένης δύσης.
Αναπόφευκτα, λοιμώδη νοσήματα που είχαν περιοριστεί και τεθεί υπό έλεγχο στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, όπως η Ηπατίτιδα Β, η φυματίωση και το HIV/AIDS, επανήλθαν στο προσκήνιο συνιστώντας σοβαρές απειλές σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.
Μόνο στις ΗΠΑ, σημειώνονται 170,000 θάνατοι ετησίως από λοιμώδη νοσήματα.
Στον ευρύτερο βιο-φαρμακευτικό χώρο, υπήρξαν κάποιες εταιρείες που από νωρίς εντόπισαν τη διαμορφούμενη ανάγκη ανακάλυψης νέων θεραπειών ικανών να αντιμετωπίσουν τα νέα ανθεκτικά μικρόβια και κυρίως ιούς όπως της ηπατίτιδας B και του HIV/AIDS.
Ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας εταιρείας είναι η Gilead Sciences.
Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη βιοτεχνολογική εταιρεία στο χρηματιστήριο του NASDAQ με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνάει τα 45 δις.
δολάρια. Η έδρα της βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, ενώ δραστηριοποιείται απευθείας και στη χώρα μας εδώ και μια πενταετία, δηλαδή από το 2002 μέσω του υποκαταστήματός της Gilead Sciences Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.
Η Gilead Sciences εστίασε εξαρχής την έρευνά της στην ανακάλυψη πρωτοποριακών φαρμάκων για τη θεραπεία λοιμώξεων απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή. Πολύ σύντομα, κατόρθωσε με τις πρωτότυπες θεραπείες της να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση σε αγορές όπως αυτή του HIV και της Ηπατίτιδας Β.
Η ραγδαία ανάπτυξη αυτών των αγορών σε συνδυασμό με την πρωτοπορία των προϊόντων της Gilead, οδήγησε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία πρόσφατα επιλέχθηκε από το οικονομικό περιοδικό Business Week στη δεύτερη θέση των επιτυχημένων εταιρειών όλων των κλάδων για το 2006 (50 Top Performing Companies).
Η επιτυχημένη ανοδική πορεία της – με ρυθμό που αγγίζει το 50% διεθνώς – της έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο να διευρύνει το φάσμα των καινοτόμων θεραπειών στις συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς για τη θεραπεία χρόνιων αναπνευστικών (αποτέλεσμα της εξαγοράς από τη Gilead της Corus) και καρδιοπνευμονικών παθήσεων (αποτέλεσμα της εξαγοράς από τη Gilead της Myogen).
Η Gilead Hellas απασχολεί περίπου 30 άτομα, με τρέχοντα ετήσιο τζίρο της τάξεως των 30 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει στη χώρα μας πρωτότυπα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS ( 3 συνολικά, ενώ αναμένεται και νέο σκεύασμα εντός του 2008), της Ηπατίτιδας Β (ήδη με 1 σκεύασμα, ενώ αναμένονται νέες θεραπείες για την Ηπατίτιδα Β) και των σοβαρών συστηματικών μυκητιασικών λοιμώξεων.
Και οι τρεις παραπάνω θεραπευτικές κατηγορίες αφορούν λοιμώξεις που είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή. Σύμφωνα δε με δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, το πρόβλημα της Ηπατίτιδας Β είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας, καθώς υπολογίζεται πως υπάρχουν περί τους 200.000 – 300.000 χιλιάδες φορείς (2% - 3% του γενικού πληθυσμού), εκ των οποίων περίπου οι 30.000 έχουν ενεργό νόσο και συνεπώς χρίζουν θεραπείας.
Ωστόσο μόνο ένα μέρος αυτών (περίπου 6.500) έχουν διαγνωστεί και λαμβάνουν θεραπεία υπό παρακολούθηση. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕEΛΠΝΟ) για το 2006, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 6.600 διαγνωσμένοι φορείς HIV υπό παρακολούθηση, ενώ φαίνεται πως ο συνολικός αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος και αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο.
Με αφορμή και τα παραπάνω στοιχεία, αλλά γνωρίζοντας ότι το HIV είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, η εταιρεία μας επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη πρωτοποριακών φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία ευελπιστούμε πως θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών, ελέγχοντας παράλληλα καλύτερα και την πορεία της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσής μας, η εταιρεία μας σε συνεργασία με την εταιρία Bristol-Myers Squibb έχει υποβάλει στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για έγκριση ένα νέο φάρμακο – που κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ από τον Ιούλιο του 2006 - και είναι ο συνδυασμός μίας πλήρους θεραπείας συνδυασμού τριών φαρμάκων σε ένα μόνο δισκίο βοηθώντας έτσι στη συμμόρφωση των ασθενών με την θεραπεία'.
Στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία μας ευελπιστεί να διαθέσει στην αγορά καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση τόσο της ηπατίτιδας Β, όσο και της C, προσθέτοντας έτσι στη φαρέτρα των ιατρών νέες λύσεις για την αντιμετώπιση των σιωπηλών αυτών επιδημιών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι