Αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με κατάθλιψη που πάσχουν από σωματικές νόσους, σύμφωνα με ερευνητές.
Ενώ περίπου το 10% των ασθενών με σωματικές νόσους θεωρείται ότι υποφέρει από κατάθλιψη, έρευνες υποδεικνύουν ότι οι γιατροί είναι λιγότερο διατεθειμένοι να συνταγογραφήσουν αντικαταθλιπτικά επειδή δεν είναι σίγουροι αν τα φάρμακα θα δράσουν ικανοποιητικά.
Επισκόπηση Βρετανών ερευνητών ανακάλυψε ότι τα φάρμακα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά από τα εικονικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σε ασθενείς με σωματικές νόσους όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, AIDS, Πάρκινσον και διάφορα είδη καρκίνου.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Matthew Hotopf, από το King's College, δήλωσε ότι εξετάζει πολλούς ασθενείς οι οποίοι πολεμούν με τις επιπτώσεις της σωματικής νόσου στην ψυχική τους υγεία. Πρόσθεσε ότι αυτός είναι σημαντικός τομέας έρευνας που θα βοηθήσει τους γιατρούς να μεγιστοποιήσουν την αγωγή και ανάρρωση των ασθενών από τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα της νόσου.
Η έρευνα, επισκόπηση της Cochrane Library, που ανέλυσε 51 έρευνες αντικαταθλιπτικών έναντι εικονικών φαρμάκων, ανακάλυψε ότι για κάθε 6 ανθρώπους που αντιμετωπίζονταν, ένας περισσότερος ήταν πιθανότερο να ωφεληθεί σε διάστημα 6 έως 8 εβδομάδων, αν λάμβανε αντικαταθλιπτικά.
Οι περισσότερες έρευνες εστίασαν σε φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή σε παλαιότερη κατηγορία, τα τρικυκλικά και έλαβαν μέρος 3.600 ασθενείς.
Η Irene Higginson, από το King's College στο Λονδίνο, που έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η μελέτη είναι πολύ σημαντική για εκατομμύρια ασθενείς και τις οικογένειές τους που έχουν την εμπειρία της σωματικής νόσου. Δήλωσε ότι μέχρι τώρα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές ανησυχούσαν ότι οι αγωγές αυτές δεν έχουν πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε ανθρώπους με σωματικές νόσους.
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι συχνά ωφελούν.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας