Αντί να θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα με τοξικά φάρμακα, επιστήμονες ανακάλυψαν μοριακή οδό που τα οδηγεί σε γήρανση και θάνατο.
Τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται και αναπτύσσονται επειδή μπορούν να διαιρούνται επ’ αόριστον.
Ωστόσο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια υπέδειξε ότι το μπλοκάρισμα γονιδίου που προκαλεί καρκίνο, του Skp2, ώθησε τα καρκινικά κύτταρα σε διαδικασία γήρανσης, την ίδια που εμπλέκεται στη διαδικασία απαλλαγής του οργανισμού από κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ο Pier Paolo Pandolfi, από την ιατρική σχολή του Harvard στη Βοστόνη, σημειώνει στο περιοδικό 'Nature' ότι η συγκεκριμένη αντίδραση προκαλείται όταν κάποιος μπλοκάρει το γονίδιο Skp2 στα καρκινικά κύτταρα.
Ο Pandolfi πρόσθεσε ότι το πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου, MLN4924, φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να το κατορθώσει. Το εύρημα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα μέθοδο καταπολέμησης του καρκίνου.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι ανακάλυψε πως αν υποστούν βλάβη τα κύτταρα εξουδετερώνονται και σταματούν ανεπανόρθωτα να αναπτύσσονται.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν ένα είδος καρκίνου του προστάτη. Σε ορισμένα απενεργοποίησαν το γονίδιο Skp2. Όταν έφτασαν στην ηλικία των 6 μηνώντα ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσα είχαν ανενεργό Skp2 δεν ανέπτυξαν όγκους, ενώ άλλα ποντίκια ανέπτυξαν.
Όταν ανέλυσαν τους ιστούς από τους λεμφαδένες και τον προστάτη, ανακάλυψαν ότι πολλά κύτταρα είχαν αρχίσει να γηράσκουν, ενώ παρατήρησαν αργό ρυθμό κυτταρικής διαίρεσης. Αυτό δεν συνέβη στα ποντίκια που είχαν φυσιολογική λειτουργία του γονιδίου Skp2.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε παρόμοιο αποτέλεσμα όταν χρησιμοποίησαν το φάρμακο που μπλοκάρει το Skp2, το MLN4924, σε καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων προστάτη.
Για να διαπιστώσουν αν αυτό θα είχε αποτέλεσμα στα ποντίκια, μεταμόσχευσαν τα κύτταρα και αντιμετώπισαν θεραπευτικά τα ποντίκια με το φάρμακο, το οποίο οδήγησε σε γήρανση τα κύτταρα.
Ο ίδιος μηχανισμός βλάβης που προκαλείται από τον ήλιο μπορεί να πετύχει φαρμακολογικά σε καρκινικά κύτταρα, δήλωσε ο Pandolfi. Πρόσθεσε ότι η οδός γήρανσης που συνδέεται με το γονίδιο Skp2 φαίνεται πως είναι ενεργή στα καρκινικά και όχι σε άλλα κύτταρα.
Κατέληξε ότι σκοπός του δεν είναι να προκαλέσει γήρανση στον ασθενή αλλά στον καρκίνο.
Πηγές:
'Nature'.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι