Η τακτική άσκηση μέτριας έντασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε γέννηση νεογνού με χαμηλότερο βάρος.

Νέα έρευνα από τη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψε ότι γυναίκες που συμμετέχουν τακτικά σε αεροβικές ασκήσεις γεννούν ελαφρώς μικρότερα νεογνά. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας μελέτησαν 84 γυναίκες που έγιναν μητέρες για πρώτη φορά οι οποίες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες.

Μια ομάδα με γυναίκες που γυμνάζονταν για 40 λεπτά την εβδομάδα, με ποδήλατο, μέχρι τις 36 εβδομάδες εγκυμοσύνης και μια που δεν ασκούνταν.

Οι ερευνητές επίσης ερεύνησαν την επίδραση της άσκησης στην ευαισθησία μιας γυναίκας στην ινσουλίνη.

Η άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία ινσουλίνης και βοηθά να εμποδίσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάσταση στην οποία τα κύτταρα του οργανισμού γίνονται λιγότερο ευαίσθητα στην επίδραση της ινσουλίνης, ορμόνης που εκρίννεται από το πάγκρεας και βοηθά τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια.

Άνθρωποι με αντίστασης στην ινσουλίνη συχνά εμφανίζουν στη συνέχεια παθήσεις όπως ο διαβήτης, καθώς η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί τον οργανισμό σε υπερδραστηριότητα ινσουλίνης.

Ωστόσο στην εγκυμοσύνη ισχύει το αντίθετο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη εγγυάται πως το έμβρυο λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή του. Επομένως, η μείωση δεν είναι σοφή πράξη.

Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ότι μεταξύ των εγκύων που ασκούνταν και έλαβαν μέρος στην έρευνα, σχεδόν δεν υπήρχε επίδραση στην ευαισθησία ινσουλίνης ούτε στην ανάπτυξη του νεογνού. Τα επίπεδα ινσουλίνης μετρήθηκαν στις 19 και 34 έως 35 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Αντίθετα, τα νεογνά γυναικών που ασκούνταν γεννήθηκαν με βάρος μεταξύ 49 και 237 γραμμαρίων ελαφρύτερα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ασκούταν, θετικό εύρημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς το μεγαλύτερο βάρος κατά τον τοκετό συνδέεται με παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή.

Ο ερευνητής Paul Hofman, του Πανεπιστημίου του ‘Οκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι δεδομένου ότι το μεγάλο βάρος στον τοκετό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μικρή μείωση του βάρους στον τοκετό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας για το παιδί, μειώνοντας τον κίνδυνο αργότερα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’



Πηγές:
‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πλατανησιώτης: «Χωρίς όφελος για τον ασθενή το ιδιωτικό έργο σε γιατρούς του ΕΣΥ»
Long CoViD: Βρέθηκαν ιικά αντιγόνα σε βιοψία του εντέρου πάνω από 2 χρόνια μετά
Σεμαγλουτίδη και προβλήματα όρασης [μελέτη]