Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μελλοντικά, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Ειδικοί γνωρίζουν ότι συχνά οι δυο παθήσεις συνυπάρχουν αλλά δεν είναι σαφές αν το η μια οδηγεί στην άλλη.

Δυο έρευνες που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Neurology’ υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη σημαίνει ότι η άνοια είναι περισσότερο πιθανή, αν και δεν υποδεικνύουν την αιτία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα παρουσιάζουν σχέση και όχι άμεση αιτία. Εκτιμούν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί γιατί συνδέονται οι δυο παθήσεις. Πιστεύουν ότι η χημεία του εγκεφάλου και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η ποσότητα του χρόνου που κάποιος αφιερώνει μπορεί να παίζουν ρόλο.

Η Dr Jane Saczynski, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, επικεφαλής της μιας έρευνας, δήλωσε ότι ενώ δεν είναι σαφές αν η κατάθλιψη προκαλεί άνοια, υπάρχουν τρόποι επίδρασης της κατάθλιψης στον κίνδυνο άνοιας.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη σε νεαρότερη ηλικία ενδεχομένως αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, η φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού που συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος εμφανίζει κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην άνοια. Ορισμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στον εγκέφαλο οι οποίες αυξάνονται με την κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 949 ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας για 17 χρόνια έδειξε ότι η άνοια συχνά ακολουθούσε την εμφάνισαν κατάθλιψης. Μέχρι το τέλος της έρευνας 164 άνθρωποι εμφάνισαν άνοια. Συγκεκριμένα, ποσοστό 22% όσων εμφάνισαν κατάθλιψη παρουσίασαν άνοια σε σύγκριση με ποσοστό 17% όσων δεν εμφάνισαν κατάθλιψη.

Η δεύτερη έρευνα εστίασε σε 1.239 ανθρώπους και εξέτασε πόσες φορές κάποιος εμφάνισε κατάθλιψη σε σχέση με τον κίνδυνο άνοιας. Υπέδειξε ότι όσο περισσότερες φορές εμφάνιζε κάποιος κατάθλιψη τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος άνοιας.

Η ύπαρξη δυο ή περισσότερων επεισοδίων κατάθλιψης σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο άνοιας.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία