13οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες μεταμόσχευσης καρδιάς-πνεύμονα με τη συμμετοχή της Ελλάδος για πρώτη φορά και με διακρίσεις Vaxjo - Σουηδία. 

Μια σπουδαία εμπειρία βίωσαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης «Συνεχίζω», τα οποία πήραν μέρος στους 13ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμόσχευσης καρδιάς/πνεύμονα που διοργανώθηκαν στη Σουηδία από την 1η έως 4 Ιουλίου 2010.

Σε ένα ιδανικό περιβάλλον, στην πόλη Vaxjo, τη πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Διεθνών Περιβαλλοντολογικών Οργανώσεων με τις αθλητικές εγκαταστάσεις να βρίσκονται δίπλα σε λίμνες και σε απέραντα πάρκα, 400 περίπου αθλητές από 23 χώρες της Ευρώπης απέδειξαν με τον αγώνα τους τη πίστη στη ενεργή και δημιουργική ζωή αλλά κυρίως την αξία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Ιδιαίτερες στιγμές των αγώνων υπήρξαν η τελετή έναρξης που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τις αποστολές με τα εθνικά τους σύμβολα να διασχίζουν τους κεντρικούς δρόμους και να τυγχάνουν της θερμής υποδοχής των κατοίκων.

Η εκδήλωση για να τιμηθούν οι δότες που έγινε στο νοσοκομείο της πόλης με το συμβολικό φύτεμα ενός δένδρου και η τελετή λήξης με το ξέφρενο γλέντι που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες, ανθρώπους που έφτασαν τόσο κοντά στο θάνατο, να χαίρονται σαν παιδιά τη ζωή.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό μέρος των αγώνων η ελληνική αποστολή πέτυχε εξαιρετικές εμφανίσεις με πολλές διακρίσεις τόσο στα ατομικά όσο και στα συλλογικά αθλήματα. Η ομάδα του βόλεϊ κατέκτησε την τρίτη θέση ενώ και στο γαλλικό πετάνκ πήρε την έκτη θέση από 48 ομάδες ξεπερνώντας ακόμα και γαλλικές ομάδες.

Στα ατομικά αθλήματα μετάλλια πήραν ο 22χρονος Κυριάκος Ζαχαριάδης από τη Θεσσαλονίκη, στα 100 μέτρα (χάλκινο), στη σφαίρα (χρυσό) και την ποδηλασία 20 χμ (αργυρό) και ο Παναγιώτης Μακροσάββας από το Βόλο, στην κολύμβηση (αργυρό), στο άλμα εις ύψος (αργυρό) και στη σφαιροβολία (χάλκινο).

Επίσης η ελληνική ομάδα είχε συμμετοχές στο άλμα εις μήκος, στα 4.000 μέτρα και στο πινκ-πονκ.

ΟΙ επιτυχίες αυτές αποκτούν μεγαλύτερη αξία, αν ληφθεί υπόψη, πως η ομάδα συμμετείχε πρώτη φορά στη διοργάνωση, έκανε ελάχιστη προετοιμασία και τα μέλη της ζουν σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό ενώ ήταν και ολιγομελής αποτελούμενη από 6 άτομα.

Η ομάδα του βόλεϊ κατέκτησε και το Κύπελλο της πιο Νεανικής Ομάδας. Τα μέλη της ήταν: Ζαχαριάδης Κυριάκος από τη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Καζής από τη Σκιάθο, Πέτρος Κακολύρης από την Αθήνα, Νίκος Καραφόλας, εργάζεται στην Ολλανδία, Γιάννης Μανίκας, από την Αθήνα, Παναγιώτης Μακροσάββας από τον Βόλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική αποστολή ο παλαιότερος μεταμοσχευμένος μεταμοσχεύθηκε πριν 20 χρόνια (Harefield, Βρετανία) ενώ ο πιο πρόσφατα μεταμοσχεύθηκε μόλις πριν 1 χρόνο (Ωνάσειο Κ.Κ, Ελλάδα).

Από τη Σουηδία οι 23 αποστολές έστειλαν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση να αυξήσει τη χρηματοδότηση για το κλινικό σύστημα των μεταμοσχεύσεων και τη σχετική με τις μεταμοσχεύσεις έρευνα. Ειδικά για τη χώρα μας οι 6 μεταμοσχευμένοι αθλητές τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις ιδιαίτερα για την ενίσχυση και τον έλεγχο της λειτουργίας των περίπου 70 Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που αποτελούν και τον αδύναμο κρίκο για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι εν δυνάμει δότες.

Οι Xορηγοί της αποστολής στις οποίες ο Σύλλογος «Συνεχίζω» εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, ήταν οι εταιρείες: UNI-PHARMA ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΒΕΕ, ΦΟΙΝΙΞ ΙAΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Α.Ε και η ADIDAS ΗΕLLAS A.E που παρείχε όλες τις εμφανίσεις της αποστολής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά