Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να αναστρέψουν μερικώς την εκφύλιση που συνδέεται με το γήρας σε πειράματα σε ποντίκια, οδηγώντας σε νέα ανάπτυξη εγκεφάλου και όρχεων, βελτιωμένη γονιμότητα και ανάκτηση των χαμένων νοητικών λειτουργιών. Η πρόοδος στην επιστήμη του γήρατος επιτεύχθηκε με εργασία σε γονίδια τελομεράσης σε ποντίκια, ανακοίνωσε η ομάδα του Ινστιτούτου Dana-Farber, στη Βοστόνη.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ποντίκια με ελεγχόμενο γονίδιο τελομεράσης. Καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, χαμηλά επίπεδα τελομεράσης οδηγούν σε προοδευτική διάβρωση και βράχυνση των τελομερών, οδηγώντας σε σωματική και πνευματική έκπτωση, εξηγούν οι ερευνητές.

Δημιουργώντας ποντίκια με ελεγχόμενη αλλαγή τελομεράσης επέτρεψε στους ερευνητές να αποκτήσουν πρόωρα γερασμένα ποντίκια. Η αλλαγή επέτρεψε επίσης να καθοριστεί ότι η εκ νέου ενεργοποίηση της τελομεράσης στα ποντίκια μπορεί ενδεχομένως να ανακτήσει τα τελομερή και να μειώσει τα συμπτώματα και σημάδια γήρανσης.

Επιπλέον, τα ποντίκια δεν εμφάνισαν σημάδια καρκίνου. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό αποτελεί σημαντικό πεδίο για μελλοντική έρευνα καθώς μπορεί να καταστεί δυνατό να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος για την αντιμετώπιση ανθρώπων με παθήσεις όπως σπάνιο σύνδρομο πρόωρης γήρανσης, στο οποίο τα κοντύτερα τελομερή παίζουν σημαντικό ρόλο, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Ronald A. DePinho.

Είναι πιο δύσκολο να αποσαφηνιστεί αν αυτό ενδεχομένως θα επηρεάσει τη φυσιολογική γήρανση. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι η απώλεια των τελομερών σχετίζεται με διαταραχές που συνδέονται με την ηλικία και επομένως η αναγέννηση των τελομερών θα μπορούσε να ελαφρύνει τέτοια έκπτωση.

Ο DePinho πρόσθεσε ότι η έρευνα ενδεχομένως θα οδηγήσει σε νέους δρόμους όσον αφορά την αναγεννητική ιατρική, επειδή τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα εν υπνώσει ενήλικα βλαστικά κύτταρα σε πολύ γερασμένους ιστούς παραμένουν ζωτικά και μπορεί να ενεργοποιηθούν εκ νέου για την επιδιόρθωση των βλαβών των ιστών.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘Nature’.

Πηγές:
‘Nature’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας