Τα παχύσαρκα παιδιά- και συγκεκριμένα τα κορίτσια στην εφηβεία- έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με πολλαπλή σκλήρυνση σε σχέση με παιδιά φυσιολογικού βάρους- με τη νοσογόνο παχυσαρκία να συνδέεται με τριπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι το υπερβάλλον βάρος στην παιδική ηλικία προκαλεί τη νόσο, δήλωσαν ερευνητές που δημοσιεύουν την έρευνά τους στο περιοδικό ‘Neurology.’

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, Annette Langer-Gould, από το Kaiser Permanente of Southern California, η νέα έρευνα ωστόσο, υποδεικνύει ότι τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας σε νέους ανθρώπους θα μπορούσαν να σημαίνουν περισσότερες διαγνώσεις της νόσου σε σχέση με το παρελθόν.

Η Langer-Gould συνέκρινε το ύψος και το βάρος 75 νέων ανθρώπων με παιδική σκλήρυνση κατά πλάκας και του πιθανού προδρόμου της, (CIS), και περισσότερων των 900.000 χωρίς τη νόσο. Σημειώνει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επιδημία παιδικής παχυσαρκίας πιθανόν οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα από πολλαπλή σκλήρυνση ή CIS, ιδιαίτερα σε έφηβα κορίτσια.

Μισά από τα παιδιά και εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με 37% των υπόλοιπων.

Το να είναι κάποιο έφηβο κορίτσι υπέρβαρο ή μέτρια παχύσαρκο συνδέθηκε με ελαφρώς υψηλότερη πιθανότητα πολλαπλούς σκλήρυνσης αλλά τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μικρό αριθμό περιστατικών και μπορεί να αποτελούν τυχαίο γεγονός.

Υπερβολική παχυσαρκία, αντίθετα, συνδέθηκε πιο σαφώς με τριπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο πολλαπλούς σκλήρυνσης.

Κορίτσι ύψους 1,52 που ζυγίζει 51 κιλά θεωρείται υπέρβαρο και εξαιρετικά παχύσαρκο αν είναι πάνω από 70 κιλά.

Δεν φάνηκε σαφής τάση μεταξύ του βάρους των αγοριών και της πιθανότητας να διαγνωστούν με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η Kassandra Munger, του Harvard School of Public Health, στη Βοστόνη, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα είδη νόσων.

Η νέα έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις ότι είναι επίσης επικίνδυνη και αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικών παθήσεων, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Με βάση περιορισμένες ενδείξεις σχετικά με επίδραση του βάρους, δήλωσε έκπληκτη που η ομάδα της ανακάλυψε κάποια σχέση με τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης.

Σύμφωνα με την Munger, υπάρχουν ορισμένες πιθανές εξηγήσεις σχετικά με το γιατί οι παχύσαρκοι μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, περιλαμβανομένων των επιπέδων των βιταμινών τους ή κάποιας φλεγμονής.

Δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, αλλά από βιολογικής πλευράς δεν γνωρίζουμε ποια είναι η σχέση.

Πηγές:
‘Neurology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023