Ένα γονίδιο που έχει φανεί προηγουμένως ότι συνδέεται με την παχυσαρκία μπορεί επίσης ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό 'Nature Genetics'.
Ανάλυση στοιχείων 73.000 ανθρώπων, από το Πανεπιστήμιο του Leeds, ανακάλυψε ότι συγκεκριμένο μέρος του γονιδίου της παχυσαρκίας συνδέεται με το μελάνωμα.
Είναι η πρώτη φορά που το γονίδιο συνδέεται με συγκεκριμένη νόσο ανεξάρτητα από το βάρος.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ευρύτερο ρόλο για το γονίδιο από ότι αρχικά εκτιμάτο.
Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε γενετικά στοιχεία όγκων από 13.000 ασθενείς με μελάνωμα και 60.000 υγιείς.
Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν συγκεκριμένες ποικιλομορφίες σε περιοχή του DNA εντός του γονιδίου FTO, ή γονιδίου της παχυσαρκίας, που ονομάζεται intron 8, θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
Προηγούμενες έρευνες που συνδέουν το γονίδιο FTO με την παχυσαρκία, ανακάλυψαν ότι ποικιλομορφίες στην περιοχή intron 1 συνδέονται με το επιπλέον βάρος και την υπερφαγία.
Αρκετές άλλες νόσοι έχουν συνδεθεί με το γονίδιο αλλά και με το μεγάλο ΔΜΣ.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει σχέση μεταξύ του γονιδίου FTO και νόσου που δεν συνδέεται με την παχυσαρκία και τον ΔΜΣ.
Ανοίγει νέα κατεύθυνση σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το γονίδιο, καθώς μέχρι τώρα οι επιστήμονες εστίαζαν στην επίδραση στην αύξηση βάρους και σε παράγοντες όπως η ρύθμιση της όρεξης.
Ο ερευεντηής Dr Mark Iles, του Leeds Institute of Molecular Medicine, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά από όσο γνωρίζει που το γονίδιο της παχυσαρκίας, που ήδη έχει συνδεθεί με αρκετές νόσους, συνδέεται με το μελάνωμα.
Η Dr Julie Sharp, του Cancer Research, δήλωσε ότι τα πρώτα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και αν επιβεβαιωθούν σε νέες έρευνες θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν το μελάνωμα.
Πηγές:
'Nature Genetics'.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας