Το αντηλιακό εφαρμόζεται από εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά για να απομακρύνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Σε πρώτη έρευνα του είδους της φάνηκε ότι η χρήση αντηλιακού καθημερινά θα μπορούσε να σταματήσει τη γήρανση του δέρματος, επίσης γνωστή ως φωτογήρανση.

Η μέση ηλικία δεν είναι τόσο αργά για να αρχίσει κάποιος, σύμφωνα με την έρευνα.

Η ερευνήτρια Dr. Adele Green, του University of Queensland, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι σχέση κόστους αποτελέσματος της προαγωγής της καθημερινής εφαρμογής αντηλιακού με βάση μόνο την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι ενδεχομένως σημαντικά υψηλότερη έχοντας λάβει υπόψη την επιπλέον πρόληψη της φωτογήρανσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αντηλιακά και τα αντιοξειδωτικά από καιρό θεωρούνται ότι εμποδίζουν τη γήρανση του δέρματος αλλά καμία επιστημονική απόδειξη έως σήμερα δεν υπάρχει γι αυτό.

Η νέα έρευνα του 'Annals of Internal Medicine', εξέτασε 903 ανθρώπους 55 ετών και κάτω για να διαπιστώσει αν η καθημερινή χρήση αντηλιακού θα σταματούσε τη γήρανση περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές επίσης εξέτασαν την αντιγηραντική επίδραση συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης σε σύγκριση με εικονικά.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Καθημερινή χρήση αντηλιακού με 30 mg βήτα καροτίνης, καθημερινή χρήση αντηλιακού και εικονικό, επιλεκτική χρήση και βήτα καροτίνη και επιλεκτική χρήση με εικονικό.

Οι συμμετέχοντες καθημερινής χρήσης χρησιμοποίησαν προϊόντα με παράγοντα προστασίας (SPF) 15+, και το εφάρμοζαν στο κεφάλι, το λαιμό, τα χέρια κάθε πρωί μετά το μπάνιο και κάθε φορά που περνούσαν λίγες ώρες στον ήλιο ή ίδρωναν πολύ.

Όλοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από 4 χρόνια. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η ομάδα της καθημερινής χρήσης έδειξε 24% λιγότερη γήρανση δέρματος σε σχέση με όσους επέλεγαν περιστασιακά ή καθόλου τη χρήση. Οι περισσότεροι από την πρώτη ομάδα κατέληξαν να το χρησιμοποιούν 3-4 φορές την εβδομάδα.

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες παρατηρήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες που το χρησιμοποιούσαν καθημερινά, άσχετα από ηλικία, δηλαδή προστατεύτηκαν ενήλικες μέχρι 55 ετών.

Δεν φάνηκε διαφορά στη γήρανση του δέρματος όταν συγκρίθηκε η καθημερινή χρήση σκευασμάτων βήτα καροτίνης με εικονικό σκεύασμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουρο αν η επίδραση μπορεί ενδεχομένως να φανεί στους ενήλικες άνω των 55 ετών.

Η Green ελπίζει τα αποτελέσματα να πέσουν περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αντηλιακό.

Πηγές:
'Annals of Internal Medicine'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών