Εφτά ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα ενισχύουν τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, οι ‘παραδοσιακές’ συμβουλές για την άσκηση, τη διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα, μείωσαν τη θνησιμότητα από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ακόμα περισσότερες ζωές σώθηκαν με αρκετό ύπνο.

Συμβουλές για την ανάγκη επαρκούς ύπνου θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία, δηλώνουν Ευρωπαίοι ερευνητές.

Θεωρητικά πολλοί θάνατοι από καρδιά και εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να προληφθούν ή να αναβληθούν.

Ερευνητική ομάδα από την Ολλανδία παρακολούθησε τα περιστατικά καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε περισσοτέρους από 14.000 άντρες και γυναίκες, για περισσότερο από μια δεκαετία.

Στο τέλος της έρευνας, 600 άνθρωποι εμφάνισαν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο και 129 πέθαναν.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι θάνατοι ήταν λιγότερο πιθανοί σε ανθρώπους που ακολουθούσαν τις 4 θετικές συστάσεις του τρόπου ζωής –άσκηση, υγιεινή διατροφή, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αποχή από το κάπνισμα.

ΟΙ 4 συμπεριφοράς συνδέθηκαν με 57% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 67% χαμηλότερης θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή νόσο.

Όταν προστέθηκε ο επαρκής ύπνος στους υπόλοιπους 4 παράγοντες του τρόπου ζωής ενισχύθηκε η ωφέλιμη επίδραση, οδηγώντας σε 65% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 83% χαμηλότερης θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άλλες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ του φτωχού ύπνου και της καρδιαγγειακής νόσου αλλά πρόκειται για την πρώτη που εξετάζει αν ο ύπνος προστιθέμενος σε άλλες 4 συστάσεις του τρόπου ζωής, για την υγεία, μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές από το National Institute for Public Health και το Environment, Bilthoven, and Wageningen University, σημειώνουν ότι αν όλοι οι συμμετέχοντες υιοθετούσαν τους 5 παραπάνω υγιεινούς παράγοντες του τρόπου ζωής, 36% της σύνθετης καρδιαγγειακής νόσου και 57% της μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν ή να αναβληθούν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επίπτωση στη δημόσια υγεία της διάρκειας του επαρκούς ύπνου, επιπλέον των παραδοσιακών παραγόντων υγείας του τρόπου ζωής θα μπορούσε να είναι σημαντική.

Πηγές:
Ξένος Τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;