Η γήρανση κάνει εμφανή την παρουσία της με διάφορες νόσους, καθώς και αλλαγές στη σωματική εμφάνιση, και συμβαίνει με διαφορετικό ρυθμό στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες προηγουμένως απέδωσαν τη γήρανση στη συσσωρευμένη βλάβη των κυττάρων αλλά δεν είχαν σκεφτεί σε μεγάλο βαθμό πώς μπορούν να κληρονομηθούν οι ρυθμοί γήρανσης.
Ερευνητές στο KarolinskaInstituteτης Σουηδίας και στο Max Planck Institute for Biology of Ageing, στη Γερμανία, ανακάλυψαν ότι μιτοχονδριακό DNAμε βλάβη ελέγχει μερικώς το ρυθμό γήρανσης σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς.
Το μιτοχονδριακό DNAπεριέχει γονίδια μόνο από μητέρες. Οι ερευνητές αναφέρουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό ‘Nature.’
Ο ερευνητής Nils-Göran Larsson, δήλωσε ότι προηγουμένως έδειξε ότι μιτοχονδριακό DNA αποκτούσε βλάβη καθώς γερνούσαν τα ζώα. Τώρα επίσης αναφέρει ότι μέρος της βλάβης υπάρχει ήδη από τη γέννηση και μεταφέρεται από τη μητέρα στο παιδί.
Το μιτοχονδιακό DNA διαφέρει από το DNAπου βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων, το οποίο προέρχεται από τους 2 γονείς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μιτοχονδριακό DNA παθαίνει βλάβη με το πέρασμα του χρόνου και η παραγωγή ενέργειας του κυττάρου σταδιακά γίνεται ανίκανη και συμβάλλει στη γήρανση, δήλωσε ο Larsson.
Για να καθορίσει την επίδραση της βλάβης του μιτοχονδριακού DNA στη γήρανση η ομάδα τροποποίησε ποντικούς με διαφόρων βαθμών τέτοιας βλάβης DNA και στη συνέχεια υπολόγισε τα ποσοστά γήρανσης μετρώντας τομείς της φόρμας, όπως το βάρος, τη γονιμότητα και τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η ομάδα ανακάλυψε ότι αυξημένα επίπεδα βλάβης στον ποντικό συνδέονταν με μειωμένα επίπεδα καλής φόρμας. Η σχετική επίδραση της βλάβης του μιτοχονδριακού DNAέναντι στρεσογόνων του περιβάλλοντος στη γήρανση παραμένει ασαφής.
Ο Larsson δήλωσε ότι αν και τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο ποσοστό γήρανσης στους ανθρώπους απαιτείται νέα έρευνα.
Πηγές:
‘Nature.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]