Η χρήση της μουσικής και του τραγουδιού στην περίθαλψη ηλικιωμένων μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, μειώνοντας τον πόνο, το άγχος και την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Mental Health Practice', οι συγκεκριμένες πρακτικές μπορεί να χρησιμοποιηθούν εύκολα και αποτελεσματικά ως θεραπευτική παρέμβαση στην περίθαλψη.
Επισκόπηση άρθρων που σχετίζονται με το άγχος και τη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικό μέσο, για ανθρώπους άνω των 65 ετών, αποκαλύπτει ότι η μουσική έχει θετική επίδραση στην ευεξία, παρέχοντας διασκέδαση κοινωνική αλληλεπίδραση, βελτιωμένη μνήμη και την αίσθηση ότι κάποιος ‘ανήκει’.
Μειώνει επίσης το άγχος και τη σύγχυση σε ανθρώπους με άνοια, βελτιώνοντας τη ποιότητα ζωής τους και είναι ωφέλιμη ψυχολογικά και σωματικά όταν χρησιμοποιείται σε κλινικό περιβάλλον.
Η ερευνήτρια που πραγματοποίησε την επισκόπηση, σημειώνει ότι είναι εύκολο να ενσωματωθεί η μουσική και το τραγούδι σε κλινικό πλαίσιο, καθώς είναι ευρέως διαθέσιμα και οικονομικά.
Καταλήγει, ότι η ακρόαση της μουσικής και το τραγούδι αποτελούν ασφαλή παρέμβαση ως εργαλείο περίθαλψης και το προσωπικό των ιδρυμάτων θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να τα μελετήσει και να τα χρησιμοποιήσει.
Πηγές:
'Mental Health Practice'.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος