Το αίσθημα της μοναξιάς φαίνεται πως εκτός από αντίκτυπο στην ευτυχία έχει και σωματικό αντίκτυπο καθώς νέα έρευνα συνδέει τη μοναξιά με την επιτάχυνση της γήρανσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ανθυγιεινά αποτελέσματα της μοναξιάς συσσωρεύονται με τον καιρό και μπορεί να συμβάλλουν στη γήρανση του οργανισμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίπεδα στρες μεταξύ φοιτητών, μεσηλίκων και μεγαλύτερων ανθρώπων και παρατήρησαν ότι, αν και οι μοναχικοί ανακοίνωσαν τον ίδιο αριθμό σημαντικών γεγονότων με τους άλλους ήταν περισσότερο πιθανό να αναφέρουν περισσότερα στρεσογόνα και δραματικά γεγονότα παιδικής ηλικίας.

Στην ομάδα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας οι μοναχικοί είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους δεν ήταν μόνοι. Το γεγονός αυτό δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα των φοιτητών. Επιπλέον, η ομάδα των μεγαλύτερων εμφάνιζε και υψηλότερα επίπεδα επινεφρίνης, ορμόνης του στρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνθρωποι με υψηλή επινεφρίνη ζουν με υψηλότερο επίπεδο εγρήγορσης που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνια επίπτωση στην καρδιά.

Για να εξετάσουν αν οι επιπτώσεις της μοναξιάς αυξάνονταν με το πέρασμα του χρόνου ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο εξέτασαν ομάδα φοιτητών και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, μεταξύ 50 και 68 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι μοναχικοί έβλεπαν το παρελθόν τους με πιο αρνητικό τρόπο αλλά αισθάνονταν και περισσότερο αβοήθητοι και απειλημένοι στην τρέχουσα κατάστασή τους. Παραδόξως, ήταν αυτοί που είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να ζητήσουν βοήθεια σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον ύπνο των νεότερων μοναχικών και παρατήρησαν ότι αν και φάνηκε πως κοιμόντουσαν όσο και οι άλλοι εθελοντές ο ύπνος τους ήταν διαταραγμένος. Έτσι, υπέφεραν από κακής ποιότητας ύπνο και σαν αποτέλεσμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι βλαβερές συνέπειες της έλλειψης ύπνου και του αυξημένου στρες μπορεί να συμβάλλουν στη γήρανση του οργανισμού και να αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση, στους μοναχικούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Current Directions in Psychological Science’.

Πηγές:
‘Current Directions in Psychological Science’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece