Η αποφυγή των περιβαλλοντικών τοξινών μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της νεότητάς μας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικοί πιστεύουν ότι μια ομάδα περιβαλλοντικών τοξινών-γηραντικών παραγόντων- μπορεί ενδεχομένως να θέσει ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για επιταχυνόμενη γήρανση. Οι τοξίνες που βρίσκονται στον καπνό, στις ακτίνες UV και στη χημειοθεραπεία είναι ύποπτοι γηραντικοί παράγοντες-ικανοί να επιταχύνουν το ρυθμό γήρανσης.

Ο ερευνητής Dr. Norman Sharpless, του University of North Carolina, δήλωσε ότι γενετικές έρευνες αναφέρουν ότι μόνο το 30% της γήρανσης οφείλεται σε γενετικά αίτια, που σημαίνει ότι το υπόλοιποι 70% προέρχεται από το περιβάλλον.

Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Trends in Molecular Medicine'', ερευνητές ανέπτυξαν απλό τεστ που βοηθά στον εντοπισμό των τοξινών που θα πρέπει να αποφεύγουμε για να κρατήσουμε μακριά ορισμένες από τις επιπτώσεις της πρόωρης γήρανσης.

Ο ερευνητής Sharpless, ανέπτυξε ένα σύστημα που του επέτρεψε να εκθέσει ποντικούς σε ορισμένους γηραντικούς παράγοντες και στη συνέχεια μέτρησε τη συσσώρευση κυττάρων γήρανσης στον οργανισμό τους. Κάθε ομάδα ποντικών εκτέθηκε σε διαφορετικό περιβαλλοντικό παράγοντα. Ορισμένοι έγιναν παχύσαρκοι ενώ άλλοι εκτέθηκαν στον καπνό του τσιγάρου, στην ακτινοβολία UV και στο αρσενικό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο καπνός του τσιγάρου και η ακτινοβολία UV συνδέονταν στενά με επιταχυνόμενη γήρανση, ενώ η παχυσαρκία και η έκθεση στο αρσενικό δεν φάνηκε να έχει σημαντική επίδραση.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι άλλα εργαστήρια θα χρησιμοποιήσουν τα πειραματικά μοντέλα τους για να δοκιμάσουν πώς άλλες τοξίνες θα μπορούσαν να επηρεάζουν τη διαδικασία γήρανσης.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε εξέταση αίματος που μετρούσε τα επίπεδα του γονιδίου P16, που συνδέεται με τη γήρανση.
Ο Sharpless δήλωσε ότι η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο μαστού αυξάνει τη μοριακή ηλικία κατά 16 χρόνια- ισοδύναμα της χρονολογικής ηλικίας, που είναι πολύ. Ο Sharpless ελπίζει ότι τεστ που προσφέρουν καλύτερη μέτρηση της σωματικής ηλικίας ενός ανθρώπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να αναπτύξουν πιο κατάλληλες θεραπευτικές μεθόδους για διαφορετικά είδη ασθενών.

 

Πηγές:
''Trends in Molecular Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών