Η παρακολούθηση της αγαπημένης σας τηλεοπτικής εκπομπής μπορεί να μοιάζει καλός τρόπος χαλάρωσης αλλά δεν είναι ιδανικός για υγιή γήρανση.

Ερευνητές, συνιστούν τώρα, μείωση του χρόνου  παρακολούθησης τηλεόρασης και αφιέρωση αυτών των ωρών σε φυσική δραστηριότητα για να βελτιωθούν οι πιθανότητες να γεράσετε με υγιή τρόπο.

Ερευνα του Dr. Molin Wang , του T.H. Chan School of Public Health, ανακάλυψε ότι η μετατόπιση για μια ώρα την ημέρα, από την τηλεόραση σε ελαφρά φυσική δραστηριότητα στο σπίτι μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες να φτάσει κάποιος, υγιώς, στην ηλικία των 70 και άνω, κατά 8%.

Η μετρίως έντονη φυσική δραστηριότητα, όπως άσκηση εκείνη την ώρα, μπορεί να αυξήσει αυτές τις πιθανότητες κατά  28%.

Επιπλέον, σε ανθρώπους που δεν κοιμούνται αρκετά τη νύχτα, η χρήση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης για επιπλέον ύπνο προάγει την υγιή γήρανση.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε στοιχεία 45.000 ανθρώπων από τη Nurses' Health Study.

Οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 50 ετών και δεν είχαν στην έναρξη (1992) χρόνιες νόσους.

Παρακολουθήθηκαν οι συνήθειές τους για 20 χρόνια- όπως ο χρόνος που κάθονταν στο σπίτι ή στη δουλειά, η παρακολούθηση τηλεόρασης και ο χρόνος που περνούσαν όρθιοι ή περπατώντας στο σπίτι.

Τα στοιχεία συγκρίθηκαν με πληροφορίες για την υγεία και τη γήρανσή τους.

Η μελέτη θεωρούσε έναν άνθρωπο ότι έχει γεράσει υγιώς αν έφτανε στα 70 και πέρα χωρίς σοβαρές χρόνιες νόσους και βλάβη στη μνήμη και αν διατηρούσε, γενικά, καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Η έρευνα έδειξε ότι η μεγαλύτερης διάρκειας παρακολούθηση τηλεόρασης μείωνε τις πιθανότητες υγιούς γήρανσης, ενώ η ελαφρά φυσική δραστηριότητα και η μέτρια εως έντονη σωματική δραστηριότητα αύξαναν τις πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Ειδικοί θεωρούν ότι η τηλεόραση είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινή συνήθεια, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει κίνηση αλλά και επειδή συνδυάζεται με σειρά άλλων ανθυγιεινών συνηθειών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Jama Network.

Πηγές:
Jama Network.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα