Ακόμα και στην ηλικία των 80 ετών δεν είναι πολύ αργά να υιοθετήσει κάποιος υγιεινές συνήθεις που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να φτάσει στην ηλικία των 100 ετών και άνω.

Αυτό είναι το μήνυμα νέας έρευνας που διαπίστωσε ότι ηλικιωμένοι που ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 100 ετών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, υποδεικνύει ότι απλές επιλογές του τρόπου ζωής, όπως αποχή από το κάπνισμα, τακτική άσκηση και ποικίλη διατροφή μπορεί να ενισχύουν τις πιθανότητες να φτάσει κάποιος τα 100, ακόμα και αν κάνει αυτές τις αλλαγές σε μεγάλη ηλικία.

Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ τρόπου ζωής και ακραίας μακροζωίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία της μελέτης Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey, που είναι μια από τις μεγαλύτερες έρευνες σε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους.

Εντόπισαν 1.454 ανθρώπους που έφθασαν τουλάχιστον τα 100 και τους ταίριαξαν με 3.768 ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας και υπόβαθρου που πέθαναν πριν την ηλικία των 100.

Η ερευνητική ομάδα έφτιαξε σκορ υγιεινού τρόπου ζωής με βάση 3 παράγοντες:

  • Κάπνισμα (ποτέ, πρώην ή νυν καπνιστής)
  • Συνήθειες άσκησης  (νυν, πρώην ή ποτέ)
  • Διατροφική ποικιλία  (με βάση τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων και τσαγιού).

Οι συμμετέχοντες για κάθε παράγοντα έλαβαν 0-2 μονάδες για πιθανό συνολικό σκορ 0-6. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα σκορ τρόπου ζωής όσων έζησαν 100 χρόνια με όσους δεν τα έφτασαν, για να διαπιστώσουν αν πιο υγιεινές συνήθειες συνδέονταν με μεγαλύτερη μακροζωία.

Η υιοθέτηση αυτών των υγιεινών επιλογών είχε σημαντικά αποτελέσματα. Οσοι είχαν το υψηλοτέρο σκορ τρόπου ζωής (5-6 μονάδες ) είχαν 61% υψηλότερες πιθανότητες να ζήσουν έναν αιώνα σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα σκορ (0-2 μονάδες). Η σχέση ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως μορφωτικό επίπεδο, οικογενειακή κατάσταση και προϋπάρχουσες παθήσεις.

Το να μην έχει καπνίσει κάποιος ποτέ αύξανε τις πιθανότητες να φτάσει τα 100 κατά 25% έναντι του νυν καπνιστή.

Η τρέχουσα τακτική άσκηση αύξανε τις πιθανότητες κατά 31% σε σύγκριση με το να μην έχει ασκηθεί κάποιος ποτέ.

Διατροφή με μεγάλη ποικιλία βελτίωνε τις πιθανότητες κατά 25% έναντι της λιγότερο ποικίλης διατροφής.

Ενδιαφέρον είχε το εύρημα ότι ο ΔΜΣ και η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνδέονταν σημαντικά με το να τα εκατοστήσουν οι συμμετέχοντες του δείγματος.

Παρά τους περιορισμούς της, η μελέτη δίνει πειστικές ενδείξεις ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνει κάποιος θετικές αλλαγές.

Πηγές:
JAMA Network Open,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα