Η ταχύτερη γήρανση, συχνά συνδέεται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ανεπαρκή ύπνο και διατροφικές συνήθειες καθώς και στρες.

Ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι οι διακρίσεις θα μπορούσαν να είναι παράγοντας επιτάχυνσης της γήρανσης.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που βιώνουν διακρίσεις με βάση την ταυτότητά τους π.χ φύλο, φυλή, βάρος ή αναπηρία, αντιμετωπίζουν αρνητική επίδραση στην υγεία όπως καρδιακή νόσο, υπέρταση και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του NYU School of Global Public Health, διακρίσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις συνδέονται με αλλαγές σε μοριακό επίπεδο που επιταχύνουν τη γήρανση.

Ο Adolfo Cuevas, δήλωσε ότι το βίωμα των διακρίσεων φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, που ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλει σε νόσους και πρόωρη θνησιμότητα και να πυροδοτεί ανισότητες υγείας.

Ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος 2.000 Αμερικανών ενηλίκων. Στη συνέχεια αξιολόγησαν 3 μετρήσεις της μεθυλίωσης DNA (δείκτης που αξιολογεί τη βιολογική επίπτωση του στρες και της διαδικασίας γήρανσης).

Με ερωτηματολόγια, οι ερευνητές μέτρησαν 3 μορφές διακρίσεων που αντιμετώπιζαν οι συμμετέχοντες: καθημερινές, σημαντικές και στον εργασιακό χώρο.

Ενώ οι καθημερινές διακρίσεις περιλαμβάνουν μικρά περιστατικά έλλειψης σεβασμού στην καθημερινή ζωή, οι σημαντικές διακρίσεις είναι παράδειγμα οξείας και έντονης διάκρισης. Οι διακρίσεις στον εργασιακό χώρο μπορούν να είναι αθέμιτες πρακτικές, περιορισμένες επαγγελματικές ευκαιρίες και
τιμωρίες με βάση την ταυτότητα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι διακρίσεις συνδέονταν με επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση, με τους ανθρώπους που ανέφεραν περισσότερες να γερνούν βιολογικά πιο γρήγορα έναντι όσων βίωναν λιγότερες διακρίσεις.

Οι καθημερινές και σημαντικές διακρίσεις συνδέονταν σταθερά με τη βιολογική γήρανση, ενώ η έκθεση σε διακρίσεις στον εργασιακό χώρο επίσης συνδεόταν με επιταχυνόμενη γήρανση αλλά η επίδρασή τους συγκριτικά ήταν λιγότερο έντονη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι διαφορές στην καπνιστική συνήθεια και στον ΔΜΣ ευθύνονταν για περίπου τη μισή σχέση.

Η έρευνα έδειξε ότι ενώ έγχρωμοι συμμετέχοντες βίωναν περισσότερες διακρίσεις και ταχύτερη βιολογική γήρανση, οι λευκοί συμμετέχοντες ήταν πιο ευάλωτοι στην επίπτωση των διακρίσεων όταν τις βίωναν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται πιθανόν στο ότι έχουν λιγότερο συχνή έκθεση και λιγότερες στρατηγικές αντιμετώπισης.

Tα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης όλων των μορφών των διακρίσεων για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης και την προαγωγή της ισότητας στην υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα