Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας μπορεί να έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο, ακόμα και αν γίνεται στην ενήλικη ζωή, υποδεικνύει έρευνα του University of Edinburgh.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το διάβασμα, η εξυπνάδα και η προφορική ευχέρεια βελτιώθηκαν, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 262 ανθρώπους ηλικίας 11 ή 70 ετών.

Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι το να μιλά κάποιος 2 γλώσσες θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της άνοιας αρκετά χρόνια.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Annals of Neurology.''

Η μεγάλη ερώτηση στην έρευνα ήταν αν η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας βελτίωνε τις νοητικές λειτουργίες ή αν οι άνθρωποι με καλύτερες νοητικές ικανότητες ήταν περισσότερο πιθανό να γίνουν δίγλωσσοι.

Ο Dr Thomas Bak, από το University of Edinburgh, πιστεύει ότι ανακάλυψε την απάντηση.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τεστ εξυπνάδας σε 262 ανθρώπους ηλικίας 11 ετών, η έρευνα εστίασε στο πώς είχαν αλλάξει οι νοητικές τους ικανότητες όταν εξετάστηκαν και πάλι στα 70 τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2008 και 2010.

‘Ολοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μπορούσαν να επικοινωνήσουν τουλάχιστον σε μια γλώσσα εκτός από τα Αγγλικά.
Από τη συγκεκριμένη ομάδα, 195 έμαθαν τη δεύτερη γλώσσα πριν την ηλικία των 18 και 65 την έμαθαν μετά από αυτήν.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι μιλούσαν τουλάχιστον 2 γλώσσες είχαν σημαντικά καλύτερες νοητικές ικανότητες σε σύγκριση με αυτό που θα αναμένετο από την αρχική εξέταση.

Η ισχυρότερη επίδραση φάνηκε στην εξυπνάδα και στο διάβασμα.
Η επίδραση παρουσιάστηκε σε όσους έμαθαν τη δεύτερη γλώσσα νωρίς, παρά αργότερα στη ζωή.
Ο Dr Bak, δήλωσε ότι η τάση που ανακάλυψε ήταν σημαντική και οι βελτιώσεις στην προσοχή, την εστίαση και την ευχέρεια δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από την αρχική εξυπνάδα.

Ο ερευνητής θωρεί σημαντικά τα ευρήματα. Όπως δήλωσε, η έρευνα δείχνει ότι η διγλωσσία ακόμα και όταν αποκτάται στην ενήλικη ζωή, ενδεχομένως μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο που γερνά.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η έρευνα εγείρει επίσης πολλές ερωτήσεις, όπως το αν η εκμάθηση περισσότερων από μιας γλωσσών θα μπορούσε να έχει επίσης την ίδια θετική επίδραση στη νοητική γήρανση και αν το να μιλά ενεργά κάποιος μια δεύτερη γλώσσα είναι καλύτερο από το απλώς να γνωρίζει πώς να μιλά.

 

Πηγές:
''Annals of Neurology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών