Άνθρωποι που επιβιώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν επιταχυνόμενη και εμμένουσα πτώση στην ικανότητα μνήμης και νόησης για αρκετά χρόνια μετά το γεγονός, αναφέρει νέα έρευνα.

Προβλήματα με τη μνήμη και τη νόηση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο επιδεινώνονται για χρόνια και συμβαίνουν γρηγορότερα από τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου, έδειξαν τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Journal of the American Medical Association.’’

Η Deborah Levine, του University of Michigan Medical School στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο συνδέεται με τη νοητική εξασθένηση.

Η Levine δήλωσε ότι οι επιζώντες είχαν επιταχυνόμενη και συνεχή πτώση στη μνήμη και τη νόηση τα χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη οι νοητικές αλλαγές πριν και λίγο μετά το γεγονός.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 23.572 Αμερικανούς, ηλικίας 45 ετών και άνω.
Παρακολουθήθηκαν 2 φορές το χρόνο για οξεία γεγονότα. Τα πιθανά εγκεφαλικά επεισόδια επιβεβαιώθηκαν από τους γιατρούς της έρευνας με χρήση ιατρικών αρχείων.

Τα επόμενα 6 έως 10 χρόνια, 515 από αυτούς εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο και οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των εξετάσεων με αυτά 23.057 ανθρώπων που δεν είχαν εμφανίσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην έρευνα, το εγκεφαλικό επεισόδιο συνδέθηκε με εξασθένηση της νόησης, της μάθησης και της λεκτικής μνήμης, σύντομα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και επιταχυνόμενη και εμμένουσα πτώση της νοητικής ικανότητας και της ικανότητας σκέψης τα χρόνια μετά το γεγονός.

Η Levine δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο χρειάζονται παρακολούθηση για τη νοητική εξασθένηση τα χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Medical Association.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών