Ψηλά είναι η Ελλάδα στον αρνητικό κατάλογο με τις χώρες οι λαοί των οποίων δεν ασκούνται επαρκώς.
Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεπαρκούς σωματικής άσκησης είναι το Κουβέιτ (67% του πληθυσμού), η Αμερικανική Σαμόα (53%), η Σαουδική Αραβία (53%) και το Ιράκ (52%), ενώ με τη μικρότερη η Ουγκάντα και η Μοζαμβίκη (6%).
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Lancet Global Health” δείχνει πως στις ανεπτυγμένες χώρες, η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό σωματικά αδρανών ανθρώπων (44,4%), ενώ η Φινλανδία το χαμηλότερο (16,6%).
Ο μέσος όρος των σωματικά αδρανών ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 36,8% (31,2% για τους άνδρες και 42,3% για τις γυναίκες).
Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεπαρκούς άσκησης του πληθυσμού μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.
Στους άνδρες, το ποσοστό βρίσκεται στην κατηγορία του 30% έως 40%, ενώ στις γυναίκες του 40% έως 50%.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ αναφέρουν πως ένας στους τέσσερις ενηλίκους (1,4 δισεκατομμύριο άνθρωποι) δεν ασκούνται επαρκώς.
Η κατάσταση αυτή – σημειώνουν – αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία, καθώς η σωματική αδράνεια συνδέεται με παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Στοιχεία
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους σε 168 χώρες.
Διαπίστωσαν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό των αδρανών ανθρώπων έχει αυξηθεί από 32% το 2001 σε 37% το 2016, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος έχει παραμείνει σταθερό στο 16%.
Ανεπαρκής θεωρείται η σωματική άσκηση, όταν δεν ξεπερνά τα 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση (γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, τένις, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμπι) ή τα 75 λεπτά με μεγάλη ένταση (τρέξιμο, ποδόσφαιρο, γυμναστική, πολεμικές τέχνες, ποδήλατο βουνού, έντονο κολύμπι).
Πηγές:
Lancet Global Health
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου