Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ευαίσθητο και ευάλωτο το πεπτικό σύστημα του οργανισμού, αντιδρά σε κάθε τι που δεν συμβαδίζει με την ομαλή λειτουργία του. Κακή διατροφή, λίγη σωματική άσκηση, ακανόνιστα γεύματα, άγχος και αλλαγές στην καθημερινότητα, είναι μερικοί από τους παράγοντες εκείνους που ερεθίζουν το έντερο και ευνοούν την εμφάνιση συμπτωμάτων από το πεπτικό σύστημα, με κυρίαρχο τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα ή τον πόνο στην κοιλιά, τη δυσπεψία κ.λ.π.

Η 29η Μαΐου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος και τα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι αρκετά ανησυχητικά: περίπου 1 στους 5 Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα.

Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο, με το 40% των γυναικών ηλικίας 35-65 ετών να ταλαιπωρούνται από πόνο στο έντερο, δυσφορία, πρήξιμο, κακή διάθεση και δυσκοιλιότητα. Μάλιστα το 73% των γυναικών που έχουν αυτά τα συμπτώματα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής κ. Μερκούρη Μποδοσάκη, τον κ. Γεώργιο Π. Καραμανώλη, γαστρεντερολόγο της Γαστρεντερολογικής Μονάδας της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ‘Αττικόν’, μέλος του ΕΛΙΓΑΣΤ και την κα Σοφία Λιπαντετζόγλου, μικροβιολόγο τροφίμων της Danone Hellas, τονίστηκε ότι οι ασθένειες και οι λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν, προληφθούν ή μειωθούν με πρακτικές λύσεις, όπως με μία εναρμονισμένη διατροφή που συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή με τη συμβουλή του γιατρού.

Με στόχο τη διερεύνηση της σημασίας των προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) σε συνεργασία με την εταιρεία Danone, διενήργησαν μία παγκόσμια ιατρική πρακτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 9 χώρες, πάνω από 2.700 γιατροί και περισσότεροι από 27.000 ασθενείς με προβλήματα στο έντερο, οι οποίοι κατανάλωναν ένα προβιοτικό γιαούρτι, το Activia, καθημερινά για δύο εβδομάδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις