Τον σημαντικό ρόλο που έχει η σωματική άσκηση από την εφηβεία στην πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού, αναδεικνύει μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer.

Από τη μελέτη προκύπτει πως ένα μοντέλο διά βίου άσκησης μειώνει τον κίνδυνο που προκύπτει από τους αδενωματώδεις πολύποδες, οι οποίοι είναι γνωστοί πρόδρομοι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δεν είναι ασυνήθιστο ένας γαστρεντερολόγος να ανακαλύψει έναν ή περισσότερους αδενωματώδεις πολύποδες κατά τη διάρκεια μιας συνήθους κολονοσκόπησης. Παρότι δεν είναι καρκινικοί, οι γιατροί τους θεωρούν τους ως προδρόμους καρκίνου.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν παρόμοιους πολύποδες, οι οποίοι εξελίσσονται σε καρκινικούς μόλις στο 6% των περιπτώσεων και απαιτείται χειρουργική αφαίρεσή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού αρχίζουν με πολύποδες και έτσι η παρουσία τους μπορεί να είναι ανησυχητική.

Οι μελέτες, ωστόσο, δείχνουν πως υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη των πολύποδων του ορθού.

Κίνδυνος

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer συνδέει μια ζωή με άσκηση με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων.

"Οι δεσμοί μεταξύ σωματικής δραστηριότητας, αδενωμάτων και καρκίνου του παχέος εντέρου είναι καλά κατανοητοί", σχολιάζει ο Leandro Rezende, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο κ. Rezende σημειώνει πως είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει τις σωρευτικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας, η οποία ξεκινά από την εφηβεία στην επίπτωση του παχέος εντέρου αδένωμα.

Πηγές:
Medical News Today

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κυστική ίνωση: Ανακαλύπτοντας το μονοπάτι για απεριόριστη ανάσα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής