Νέα έρευνα σε μικρό δείγμα υποδεικνύει ότι μετά από 2 εβδομάδες καθιστικής συμπεριφορά άνθρωποι με καλή φόρμα αρχίζουν να έχουν
· Πτώση στην υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων
· Αυξημένη περίμετρο μέσης
· Μεγαλύτερο σωματικό και ηπατικό λίπος
· Υψηλότερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη.
Η Κelly Bowden Davies, του Newcastle University και του University of Liverpool, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι 2 εβδομάδες μειωμένης σωματικής δραστηριότητας, από 10.000 βήματα την ημέρα σε 1.500, προκάλεσαν αλλαγές σε δείκτες υγείας που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιαγγειακή νόσο.
Τα καλά νέα από την έρευνα είναι ότι ο οργανισμός φαίνεται να ανακάμπτει γρήγορα όταν αρχίζει κάποιος και πάλι να κινείται- αναστρέφονται δηλαδή οι αρνητικές συνέπειες.
Η έρευνα έγινε σε 28 υγιείς ενήλικες που ασκούνταν τακτικά. Από αυτούς, 18 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν 32 έτη και ο μέσος ΔΜΣ ήταν λίγο πάνω από 24.
Οι εθελοντές ήταν αρκετά ενεργητικοί, κάνοντας συνήθως 10.000 βήματα την ημέρα. Τα περισσότερα ήταν από καθημερινές δραστηριότητες παρά από δομημένη άσκηση.
Ζητήθηκε από τους εθελοντές να μειώσουν δραστικά τη σωματική τους δραστηριότητα. Την έριξαν κατά 100 λεπτά την ημέρα.
Μετά από 2 εβδομάδες καθιστικής ζωής, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Αυτά τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με ευρήματα από την έναρξη της έρευνας.
Η Bowden Davies δήλωσε ότι επίπεδα καρδιαναπνευστικής φόρμας μειώθηκαν κατά 4% σε 2 εβδομάδες.
Αυξήθηκε η περίμετρος μέσης, το λίπος στο ήπαρ αυξήθηκε κατά 0.2%. Το συνολικό λίπος αυξήθηκε κατά 0.5% και η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξήθηκε ενώ τα τριγλυκερίδια είχαν ελαφρά αύξηση.
14 ημέρες μετά την επιστροφή στη δραστηριότητα ανέκαμψαν και οι δείκτες.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Η σχέση ηλικίας και αφυδάτωσης
Πώς μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο η αλλαγή της ώρας την άνοιξη