Η λήψη στατινών μπορεί,ενδεχομένως, να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου επείγουσας καισαρικής τομής, σύμφωνα με ερευνητές.

Έρευνα ομάδας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ υποδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να εξασθενήσουν τις συσπάσεις αρκετά, κατά τη διάρκεια του τοκετού ώστε να αποκλείσουν τον φυσικό τοκετό.

Η έρευνα που έγινε σε 4.000 εγκυμοσύνες ανακάλυψε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες ήταν πολύ περισσότερο πιθανό να χρειαστούν καισαρική τομή, λόγω αργού τοκετού.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να δοθούν στατίνες σε γυναίκες κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, για να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και πιθανόν ο κίνδυνος να χρειαστεί μη προγραμματισμένη καισαρική.

Εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα μυϊκού ιστού που ελήφθησαν από μήτρες υπέρβαρων γυναικών επιβεβαίωσαν τη δυσκολία στην ικανότητα συσπάσεων. Περαιτέρω εξέταση υπέδειξε ότι αυτό ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη ροή ασβεστίου στα μυϊκά κύτταρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που διαταράσσουν τις κυτταρικές μεμβράνες.

Ο γυναικολόγος Patrick O'Brien, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λονδίνου θεωρεί ενδιαφέρουσα την έρευνα και πως καθώς οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών -όπως οι λοιμώξεις και η θρόμβωση- αν βρεθεί τρόπος να μειωθούν οι πιθανότητες καισαρικής τομής, θα είναι θετική εξέλιξη.

Ωστόσο, ο Mr O'Brien δήλωσε ότι οι γιατροί έχουν αποφύγει τη συνταγογράφηση στατινών στην εγκυμοσύνη, γιατί τα επίπεδα χοληστερόλης μιας γυναίκας τείνουν να αυξάνονται φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη, υποδεικνύοντας ότι η χοληστερόλη μπορεί να χρειάζεται από το έμβρυο.

Ο Mr O'Brien πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους μια υπέρβαρη γυναίκα μπορεί να χρειαστεί καισαρική, όπως ότι το έμβρυο είναι μεγάλο.

Οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή χρειάζονται περισσότερο χρόνο ανάρρωσης και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και αιμορραγίας, ενώ τα μωρά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας