Το πρωινό θα μπορούσε πραγματικά να αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όσον αφορά την απώλεια βάρους, ισχυρίζεται Αμερικανίδα ερευνήτρια.

Σε διάρκεια αρκετών μηνών, παχύσαρκες γυναίκες που έτρωγαν το πρωί τις μισές θερμίδες της ημέρας παρουσίασαν καλύτερη εικόνα σώματος σε σχέση με αυτές που έτρωγαν μικρότερη ποσότητα.

Η Αμερικανίδα ερευνήτρια Dr Daniela Jakubowicz ανακοίνωσε σε Συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο ότι η κατανάλωση μικρού πρωινού, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να ενισχύει τη λαιμαργία. Η ερευνήτρια, του Πανεπιστημίου Commonwealth της Βιρτζίνια, συνιστά εδώ και 15 χρόνια στις ασθενείς της να καταναλώνουν ‘πλούσιο’ πρωινό.

Το συνέκρινε έναντι διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες, σε έρευνα που έγινε σε 96 παχύσαρκες γυναίκες που δεν ασκούνταν. Στην περίπτωση αυτή, το πρωινό ήταν το μικρότερο γεύμα της ημέρας-μόνο 290 θερμίδες με μόνο 7 γραμμάρια υδατανθράκων.

Η διατροφή με ‘πλούσιο’ πρωινό περιλάμβανε 1.240 θερμίδες-με χαμηλότερη αναλογία λιπαρών και περισσότερη σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Το πρωινό έδινε 610 θερμίδες, με 58 γραμμάρια υδατανθράκων, ενώ το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα έδιναν αντίστοιχα 395 και 235 θερμίδες.

Τέσσερις μήνες αργότερα, οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλότερη ποσότητα υδατανθράκων είχαν καλύτερη πορεία, χάνοντας κατά μέσον όρο 12,7 κιλά έναντι 10,4 αυτών που έτρωγαν ‘πλούσιο’ πρωινό.

Ωστόσο, μετά από 8 μήνες, η κατάσταση αντιστράφηκε. Οι γυναίκες που επέλεξαν τους χαμηλούς υδατάνθρακες πήραν 8,1 κιλά, ενώ οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα τροφίμων στο πρωινό συνέχισαν να αδυνατίζουν κατά μέσον όρο κατά 7,4 κιλά.

Έχασαν το ένα πέμπτο του συνολικού τους βάρους έναντι λιγότερου από 5% των γυναικών της άλλης ομάδας.

Η Dr Jakubowicz ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες που επέλεξαν το ‘πλούσιο’ πρωινό ένιωθαν λιγότερη πείνα, ειδικά το πρωί. Δήλωσε ότι οι περισσότερες έρευνες για την απώλεια βάρους έχουν καθορίσει ότι η διατροφή με πολύ χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων δεν είναι καλή μέθοδος μείωσης του σωματικού βάρους καθώς εντείνει την επιθυμία για υδατάνθρακες και επιβραδύνει το μεταβολισμό.

Σαν αποτέλεσμα, μετά από μικρή περίοδο απώλειας βάρους υπάρχει γρήγορη επιστροφή στην παχυσαρκία. Δήλωσε ότι το ‘πλούσιο’ πρωινό βοήθησε, δημιουργώντας την αίσθηση κορεσμού κατά τη διάρκεια της μέρας και ήταν πιο υγιεινό γιατί επέτρεπε τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες και φρούτα.

Η Dr Alex Johnstone, από το ερευνητικό Ινστιτούτο Rowett στο Aberdeen, δήλωσε ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ οι δίαιτες με χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων είναι καλός τρόπος να μειωθεί γρήγορα το σωματικό βάρος δεν είναι δίαιτες για να τις ακολουθεί κάποιος δια βίου.

Δήλωσε ότι η επανάκτηση του χαμένου βάρους από τις γυναίκες αυτές θα μπορούσε να είναι περισσότερο σημάδι της σχετικής μονοτονίας των δυο διαιτών παρά η ικανότητά τους, απαραίτητα, να μειώνουν τη λαιμαργία. Μπορεί να οφείλεται στο ότι απλώς είναι πιο εύκολο για ανθρώπους που τρέφονται με υψηλές ποσότητες υδατανθράκων να συμμορφώνονται με αυτή για μακρύτερη περίοδο.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφολόγων δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ένα ικανοποιητικής ποσότητας πρωινό μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτό ενδεχομένως συμβαίνει γιατί όταν δεν τρώμε πρωινό έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πεινάσουμε πριν το μεσημεριανό γεύμα και επιλέγουμε τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως μπισκότα γλυκά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού