Oξύ γλαύκωμα φέρεται να προκάλεσε ο κορωνοιός σε 50χρονη γυναίκα, σύμφωνα με δημοσίευμα έγκριτου επιστημονικού περιοδικού τον περασμένο Οκτώβριο!
Μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί το οξύ γλαύκωμα, η γυναίκα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να επέλθει αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης των υγρών του ματιού και κατά συνέπεια η ενδοφθάλμια πίεση της ασθενούς να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το περιστατικό αυτό έφερε στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο στην online έκδοσή του το οφθαλμολογικό επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology. Οι εξετάσεις των οφθαλμικών δειγμάτων έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 υπήρχε στους οφθαλμικούς ιστούς.
Για το λόγο αυτό, οι οφθαλμίατροι εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή, ως προς τα μέσα προφύλαξης των ματιών, στους επαγγελματίες του χώρου της υγείας (τραυματιοφορείς, νοσοκόμους και γιατρούς) που περιθάλπουν ασθενείς με κορωνοιό, αλλά και στο γενικό πληθυσμό.
«Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ο κορωνοιός είναι δυνατό να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό διεισδύοντας και από τα μάτια. Αυτό είχε επιβεβαιωθεί, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι προκαλούσε περιορισμένα προβλήματα αφού ορισμένοι ασθενείς ανέπτυξαν επιπεφυκίτιδα», αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός υπεύθυνος του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων – ΕΛΚΕΘΟΠ / Δ.Π.Θ. και του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει:
«Η περίπτωση της 50χρονης έχει σημάνει συναγερμό καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των οφθαλμιάτρων για την σοβαρή επικινδυνότητα του ιού για τα μάτια. Επίσης, τα μέτρα προφύλαξης, τόσο στους επαγγελματίες όσο και για το γενικό πληθυσμό θα πρέπει να περιλαμβάνουν με σχολαστικότητα και τα μάτια».
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, ο Sars-cov2, που κατά κύριο λόγο μολύνει τους ανθρώπους μέσω της αναπνευστικής οδού, φαίνεται ότι μπορεί επίσης να διεισδύσει από τα μάτια είτε μέσω ιικών σωματιδίων στον αέρα, είτε αγγίζοντας τα μάτια με μολυσμένο από ιό χέρι.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να προστατεύουν τα μάτια τους με γυαλιά ή ασπίδες προσώπου.
Ακόμη, όπως εξηγεί ο κ Κοζομπόλης, μέχρι σήμερα είναι άγνωστο εάν τυχόν παρατεταμένη παραμονή του ιού στους ιστούς των ματιών των ασθενών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αμιγώς οφθαλμολογικής φύσεως.
Μέχρι τώρα έχουν παρατηρηθεί περιορισμένα προβλήματα στα μάτια με την COVID-19, όπως το ότι ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν επιπεφυκίτιδα.
Όσον αφορά την περίπτωση της 50χρονης, η οποία έπασχε από γλαύκωμα, μένει να διευκρινιστεί, όπως αναφέρουν οι ειδικοί που χειρίζονται την υπόθεσή της, εάν ήταν ο κορωνοιός η βασική αιτία του οξέως γλαυκώματος ή κάποια αγωγή που η ασθενής έλαβε για την αντιμετώπιση της νόσου.
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις, μέσα από σειρά εξετάσεων, ως προς το βασικό ερώτημα: «Εάν είναι ο ιός που υπάρχει στον οφθαλμικό ιστό πραγματικά μολυσματικός, δηλαδή αν μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον άλλο άνθρωπο μέσω των ματιών».
Τέλος αν και δεν είναι σαφές πώς ο ιός εισήλθε στους οφθαλμικούς ιστούς της ασθενούς, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της προστασίας των ματιών.
«Για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, αυτό σημαίνει γυαλιά και ασπίδες προσώπου, για το μέσο άτομο, τακτικό πλύσιμο των χεριών και τα χέρια να παραμένουν μακριά από τα μάτια, καθώς ο άνθρωπος δεν συνειδητοποιεί πόσο συχνά αγγίζει καθημερινά τα μάτια τους» καταλήγει ο καθηγητής κ Κοζομπόλης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας