Άνθρωποι με χαμηλή αερόβια και μυϊκή φόρμα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα επιστημόνων του UCL.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα φόρμας προέβλεπαν 60% υψηλότερες πιθανότητες άγχους σε διάστημα 7 ετών.

Ο ερευνητής Aaron Kandola, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει επιπλέον ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας και ότι η δομημένη άσκηση μπορεί επίσης να έχει οφέλη στην ψυχική υγεία εκτός από οφέλη στη σωματική.

H έρευνα έγινε σε 152,978 συμμετέχοντες, 40 έως 69 ετών. Εξετάστηκαν και πάλι 7 χρόνια αργότερα για συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υψηλή αερόβια και μυϊκή φόρμα στην έναρξη της έρευνας συνδεόταν με καλύτερη ψυχική υγεία 7 χρόνια αργότερα.

Άνθρωποι με τη χαμηλότερη συνδυαστική αερόβια και μυϊκή φόρμα είχαν 98% υψηλότερες πιθανότητες για κατάθλιψη, 60% υψηλότερες για άγχος και 81% υψηλότερες να έχουν κάποια από τις κοινές διαταραχές σε σύγκριση με όσους είχαν υψηλά επίπεδα φόρμας.

Ο Dr. Joseph Hayes, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ενθάρρυνση στους ανθρώπους να ασκούνται περισσότερο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένη οφέλη στη δημόσια υγεία βελτιώνοντας όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Η βελτίωση της φόρμας μέσω συνδυασμού αερόβιων ασκήσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης και αντιστάσεων φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμη από το να εστιάζουμε μόνο στην αερόβια ή μυϊκή φόρμα.

Ο Aaron Kandola δήλωσε ότι η άσκηση είναι σημαντικό μέρος της ζωής και μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη διαταραχών ψυχικής υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine.

 

Πηγές:
BMC Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σχέση των παραμυθιών με την ποιότητα του ύπνου στα παιδιά
Αναστάσιος: Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του - Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
Από την αρχή του έτους οι προϋπολογισμοί νοσοκομείων, ΥΠΕ - Θεμιστοκλέους: Τι αλλάζει το 2025