Τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D στην οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, παραμένουν συγκεχυμένα και αποσπασματικά. Στοιχεία από μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων, ιδιαίτερα σε ομάδες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι τυχαιοποιημένες δοκιμές όμως έχουν καταγράψει αμφίβολα αποτελέσματα.

Στο  περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, τα ευρήματα από μια προκαθορισμένη ανάλυση από την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή D-Health σε περισσότερους από 20 000 Αυστραλούς ενήλικες που επιλέχθηκαν από το γενικό πληθυσμό, υποδεικνύουν ότι οι μηνιαίες δόσεις βιταμίνης D δεν μείωσαν τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα των οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Αν και η ανάλυση έδειξε στατιστικά σημαντική επίδραση στη συνολική διάρκεια των συμπτωμάτων με βάση την ανάλυση των ημερολογιακών δεδομένων, η μείωση ήταν μικρή (0·5 ημέρες) και σχεδόν απίθανο να είναι σημαντική από κλινικής απόψεως.

Σε μία προεκτύπωση που κατατέθηκε στο MedRxiv, οι συντάκτες μιας συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης που βασίζεται σε συγκεντρωτικά δεδομένα από δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από τη δοκιμή D-Health, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμπλήρωση της βιταμίνης D ήταν ασφαλής.

Όμως άσκησε μικρή επίδραση όσον αφορά την προστασία από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με ημερήσιες δόσεις βιταμίνης 400-1000 IU D για έως και 12 μήνες, αποκαλύπτοντας παράλληλα σημαντική ετερογένεια σε όλες αυτές τις δοκιμές.

Το θέμα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D έχει συζητηθεί ευρέως, με ισχυρά επιχειρήματα υπέρ και κατά. Η πανδημία COVID-19 κλιμάκωσε περαιτέρω τη συζήτηση. Είναι από καιρό σαφές ότι οι ομάδες που παρουσιάζουν παραδοσιακά ανεπάρκεια βιταμίνης D όπως οι ηλικιωμένοι και οι τρόφιμοι γηροκομείων αλλά και oi εθνοτικοί πληθυσμών μειονοτήτων, είναι οι ίδιες ομάδες που έχουν επίσης δυσανάλογα επηρεαστεί από COVID-19.

Επιπλέον, ο αυξημένος χρόνος που δαπανάται σε εσωτερικούς χώρους λόγω του lockdown προκάλεσε ανησυχίες ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην καταγράψουν ποτέ φυσιολογικά επίπεδα  βιταμίνης D από το φως του ήλιου.

Πηγές:
Τhe Lancet Diabetes & Endocrinology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ανθρωποκεντρικό φαρμακείο στο επίκεντρο του Pharma Point 2024
Aποτελεσματικότητα τεστ υπερήχων για περιπτώσεις καρκίνου ωοθηκών
Κατάχρηση αλκοόλ και καρδιακές αρρυθμίες [έρευνα]