Η πλειονότητα των Ελλήνων αποδέχεται το εμβόλιο κατά της CoViD-19, αλλά οι περισσότεροι ανησυχούν για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε webinar, με θέμα "COVID-19 Vaccines - Moving Forward", του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα συνεχή μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και έτσι εξηγείται και η μη συμμόρφωση σε αυτά.
Για τις μεταλλάξεις του ιού και την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημείωσε πως ένα είναι σίγουρο: "όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε - και με τον σωστό τρόπο - τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών". Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να τροποποιείται κάθε χρόνο το εμβόλιο, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης:
"Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πως θα παρασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο. Η επιστήμη διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο".
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάλυση του γονιδιώματος από τη Γουχάν, μέσα σε δύο ημέρες οι επιστήμονες των εταιρειών ήξεραν ακριβώς που θα στοχεύσουν για την παραγωγή εμβολίου, εναντίον της πρωτεϊνης ακίδας: "Αναπτύξαμε πλέον την τεχνογνωσία ήδη από την εποχή του SARS και του MERS. Υπήρχε η υποδομή για να φτιαχτεί αυτό το εμβόλιο γρήγορα. Και ήμασταν και αρκετά τυχεροί", επισήμανε.
Αποτελεσματικότητα
Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που με βάση τις μελέτες είναι της τάξης του 95%, ο καθηγητής ανέφερε πως αυτό μένει να εφαρμοστεί και στον πραγματικό κόσμο.
Για την αποτελεσματικότητα - εξήγησε - πάρα πολλοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η ανοσία στον γενικό πληθυσμό ή το εάν θα εμβολιάσει κανείς ενήλικες μόνο.
"Είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί στα παιδιά και τα περισσότερα εμβόλια της CoViD-19 δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε παιδιά. Ανάλογα, λοιπόν, με τους παράγοντες που λαμβάνει κανείς υπόψη μπορεί και το ποσοστό πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί να κυμαίνεται από το 45% έως και το 85%", διευκρίνισε ο καθηγητής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού κατέληξαν οι πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον υπουργό Υγείας
Επιστήμονας θεράπευσε τον καρκίνο της με ιούς που καλλιέργησε στο εργαστήριό της
Κόντρα Ανδρουλάκη - Γεωργιάδη στη Βουλή για τα Βαρέα των υγειονομικών