Υπαρκτό είναι το σενάριο να απαιτηθεί και τρίτη δόση εμβολίου κατά της CoViD-19, στην περίπτωση που οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα προστασίας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να απαιτηθεί μία επαναληπτική δόση το φθινόπωρο, εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού:

"Αυτά είναι σενάρια βέβαια. Βρισκόμαστε στο πρόγραμμα του εμβολιασμού με δύο δόσεις. Παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται τα δεδομένα για την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός, διότι αυτός ο παράγων θα είναι καθοριστικός.

Εάν, δηλαδή, δούμε ότι η ανοσία μειώνεται - πως μειώνονται τα αντισώματα - τότε θα υπάρξει η σκέψη για επαναληπτική δόση και πάντα λέγαμε ότι μπορεί ως αναπνευστικός ιός ο κορωνοϊός να ακολουθήσει το μοντέλο του εμβολιασμού για τη γρίπη".

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια προβλέπουν και προτρέχουν στο να είναι έτοιμες και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα εμβόλιο λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων.

Η καθηγήτρια διευκρινίζει πως το συγκεκριμένο εμβόλιο "μπορεί να συγχορηγηθεί, δηλαδή να γίνουν διδύναμα εμβόλια: το υπάρχον, συν αυτό που είναι για τις μεταλλάξεις ή ένα εξ’ αρχής νέο εμβόλιο, το οποίο όμως υπάρχει η τεχνογνωσία πλέον να γίνεται και σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα".

Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει πως αυτό είναι στη σφαίρα της έρευνας και της προετοιμασίας: "Δεν είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε τώρα", ξεκαθάρισε, για να εξηγήσει: "Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα, είναι τον εμβολιασμό με το δοσολογικό σχήμα που έχει κάθε εμβόλιο που έρχεται προς χρήση".

Ισραήλ

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά της στα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από τον μαζικό εμβολιασμό στο Ισραήλ, με τίτλο "Το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ δίνει ελπίδα στον κόσμο".

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση, παρατηρήθηκε μείωση κατά 26% στις εισαγωγές στο νοσοκομείο και των σοβαρών λοιμώξεων από την CoViD-19. Η μελέτη συμπεριέλαβε τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί το 65% των ατόμων αυτής της ηλικίας.

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία από το πρόγραμμα του Ισραήλ, τα οποία αναλύονται και θα μας δίνουν συνεχώς νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου: "Είναι σημαντικό, πάντως, ακριβώς ο τίτλος ότι δίνει ελπίδα, ότι το εμβόλιο αυτό πραγματικά αποδίδει στην πραγματικότητα καρπούς", ανέφερε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Εργαλείο προβλέπει την επίδραση σπάνιων γενετικών παραλλαγών στην υγεία
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού