Η εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους σε γυναίκες με Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι υψηλή και απαιτεί εξετάσεις ρουτίνας και επιθετική αντιμετώπιση, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό ‘Fertility and Sterility.’

Σε προηγούμενη έρευνα, η Dr. Anuja Dokras, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και οι συνεργάτες της, εντόπισαν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης (35%) στις γυναίκες με Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σημαντικά υψηλότερο από το 10,7% των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου.

Η αναφορά αποτελεί συνέχεια της έρευνας που έγινε για να διαπιστωθεί η διάρκεια των συναισθηματικών διαταραχών και η εμφάνιση νέων. Εξήντα από τις αρχικές 103 γυναίκες έλαβαν μέρος στη δεύτερη έρευνα, που διενεργήθηκε 22 μήνες μετά την πρώτη.

Η εμφάνιση κατάθλιψης αυξήθηκε έως 40%. Ποσοστό 15% είχε πανικό ή άλλη αγχώδη διαταραχή και 23% είχε βουλιμία. Ποσοστό 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα, επηρεάστηκε από τουλάχιστον μια ψυχική διαταραχή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρξαν 11 νέα περιστατικά κατάθλιψης. Από τις 20 εθελόντριες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη στην αρχική αξιολόγηση, 5 (ποσοστό 25%) είχαν ακόμα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, παρά τη συνεχιζόμενη αγωγή.

Όπως συμβουλεύουν η Dokras και οι συνεργάτες της, η υψηλή εμφάνιση κατάθλιψης και η διατήρηση νέων περιστατικών σε γυναίκες με Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών υποδεικνύει ότι η αρχική αξιολόγηση όλων των γυναικών με το Σύνδρομο θα πρέπει επίσης μα περιλαμβάνει αξιολόγηση ψυχικών διαταραχών.

Συνιστούν, οι γιατροί να δίνουν στις γυναίκες με Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών το τεστ PRIME-MD PHQ, γιατί εξετάζει για τυχόν διατροφικές διαταραχές και άγχος, καθώς και για κατάθλιψη.

Προτείνουν παράλληλα, οι ασθενείς να επισκεφτούν δερματολόγο και να συμβουλευτούν ειδικό όσον αφορά την απώλεια βάρους, αφού η ακμή και το υπερβάλλον βάρος που σχετίζονται με το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να συμβάλλουν στα συναισθηματικά προβλήματα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Fertility and Sterility’.

Πηγές:
‘Fertility and Sterility’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό