Η μείωση του στρες στον εργασιακό χώρο μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε διάστημα 10 ετών, εργαζόμενοι που αρχικά ανέφεραν ότι είχαν υψηλό στρες στην εργασία αλλά στη συνέχεια ένιωσαν το στρες να μειώνεται είχαν τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής κατάθλιψης σε σχέση με εργαζόμενους που εργάζονταν με χαμηλό στρες, δήλωσε ο Dr.

JianLi Wang του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, στην Αλμπέρτα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης ενδεχομένως μπορεί να μειωθεί σημαντικά από παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στον περιορισμό του στρες στο χώρο εργασίας.

Σε περίοδο 30 ημερών, ποσοστό 4,4% των Αμερικανών εργαζομένων φάνηκε να έχουν σοβαρή κατάθλιψη, όπως έδειξε η έρευνα και το στρες στον εργασιακό χώρο συσχετίστηκε με κίνδυνο για κατάθλιψη.

Για να μελετήσουν πώς οι αλλαγές του στρες στην εργασία με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα κάποιος να εμφανίσει κατάθλιψη, οι ερευνητές εξέτασαν 4.866 ανθρώπους που ανέφεραν το επίπεδο στρες το 1994-1995 και το 2000-2001.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες. Σε ανθρώπους με χαμηλό στρες στην εργασία στις δυο χρονικές περιόδους, σε ανθρώπους με υψηλό στρες στις δυο περιόδους, σε ανθρώπους με χαμηλό στρες στην πρώτη περίοδο και υψηλό στη δεύτερη, και σε αυτούς που αρχικά είχαν υψηλό στρες και στη συνέχεια χαμηλό.

Στους ανθρώπους με συνεχές υψηλό στρες στον εργασιακό χώρο, ποσοστό 8% εμφάνισε επεισόδιο σοβαρής κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε σύγκριση με ποσοστό 4% αυτών που είχαν χαμηλό επίπεδο στρες. Στους ανθρώπους που οι εργασίες τους έγιναν λιγότερο στρεσογόνες, ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν 4,4% έναντι 6,9% των ανθρώπων που η δουλειά τους έγινε περισσότερο στρεσογόνα.

Στην ομάδα των ανθρώπων με υψηλό στρες και στις δυο περιόδους, φάνηκε πως μόνο όσοι αξιολόγησαν την υγεία τους ως καλή ή άριστη στην έναρξη της έρευνας βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή κατάθλιψη. Όσοι ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν μέτρια έως άσχημη δεν βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο.

Οι συμμετέχοντες αυτοί μπορεί να έχουν αποδεχτεί την πραγματικότητα της φτωχής υγείας και της έκθεσης σε διάφορους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, σημειώνει ο Wang.

Επειδή ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν το στρες στην εργασία οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζει συχνά, οι ερευνητές καλούν σε νέες έρευνες για να μετρηθεί το στρες στον εργασιακό χώρο σε μικρότερο διάστημα και να κατανοηθεί καλύτερα η συμμετοχή του εργασιακού άγχους στην κατάθλιψη.

Πηγές:
American Journal of Epidemiology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναβάλλεται λόγω καιρού η σημερινή εκδήλωση του ΕΕΣ για τη Ημέρα Θυσίας του Διασώστη
Υβριδική ημερίδα για τα νέα συστήματα συνταγογράφησης και ηλεκτρονικών ραντεβού
Όμιλος Ευρωκλινικής: Αναγνώριση Κέντρου Μηχανικής Θρομβεκτομής