Το άγχος και η κατάθλιψη χτυπούν ευκολότερα την πόρτα της ανύπαντρης γυναίκας, όπως έδειξε έρευνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άγαμες παρουσίαζαν άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστά 35% και 26% αντίστοιχα, ενώ τα ποσοστά για τις έγγαμες ήταν 16% και 13%.

Το άγχος της αποκατάστασης σε συνδυασμό ίσως με πιεστικές και απαιτητικές καριέρες μπορούν να ενοχοποιηθούν για το αποτέλεσμα, εξηγούν οι ειδικοί, ενώ η καθυστέρηση της μητρότητας συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις με την εμφάνιση του άγχους.

Οι ανύπαντρες γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα μόνες τους, ενώ είναι συναισθηματικά ακάλυπτες, πράγμα που τις οδηγεί ευκολότερα στην κατάθλιψη, στην κόπωση την ψυχολογική και τη σωματική καθώς και στην εμφάνιση ψυχοσωματικών εκδηλώσεων όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα με το στομάχι τους, διαταραχές σίτισης και άλλα.

Οι περισσότερες έγγαμες γυναίκες φαίνεται να προστατεύονται από την κατάθλιψη και το στρες. Αυτό συμφωνεί και με τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών με το ίδιο θέμα. Φαίνεται ότι ο γάμος δίνει ασφάλεια στις περισσότερες από αυτές, καθώς και την ευκαιρία να μοιράζονται τις ευθύνες και τα προβλήματα με τους συντρόφους τους.

Απευθύνονται στον ψυχολόγο κυρίως για θέματα τρίτων που τις απασχολούν, όπως σχέσεις με τα πεθερικά, συμπεριφορά των παιδιών τους και απιστία, παρά για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις ίδιες. Ακόμα και τα προβλήματα των παιδιών τους για τα οποία συχνά ρωτούν τον ψυχολόγο, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις ίδιες, αφού υπάρχει και ένας πατέρας που συνήθως μοιράζονται μαζί του το πρόβλημα.

Αντίθετα, οι διαζευγμένες ενδιαφέρονται περισσότερο για προσωπικά τους θέματα, όπως αυτό των σχέσεων και της ανατροφής των παιδιών τους, αφού οι περισσότερες έχουν την επιμέλεια και την αποκλειστική ευθύνη τους και συχνά δεν υποστηρίζονται από τους πρώην συζύγους τους.

Το άξιο λόγου σημείο στην περίπτωσή τους είναι ότι δεν παραπονιούνται για στρες και σπάνια αυτό αναφέρεται στο αίτημά τους όταν έρχονται στον ψυχολόγο.

Την έρευνα παρουσίασε η κλινικός ψυχολόγος, Δρ. Χαρά Νομικού, Πανεπιστήμιο II Le Mirail Toulouse, Ερευνητικό Κέντρο CERPP, Γαλλία και οι συνεργάτες της, βασιζόμενοι σε στοιχεία ατόμων και ζευγαριών που ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια για τις σχέσεις τους κατά το έτος 2008.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD