Το σχέδιο της κυβέρνησης να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist.
Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πως η χώρα μας έχει φτάσει από το ένα άκρο στο άλλο.
Από την “επιθετική” γραμμή των φαρμακευτικών εταιρειών, που οδήγησε σε έκρηξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από 0,9% του ΑΕΠ σε 2,2% μέσα σε μια δεκαετία,
στην οριζόντια και ισοπεδωτική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα διατιθέμενα ποσά είναι πλέον ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
Για να βελτιωθεί η εικόνα – είπε – απαιτείται αλλαγή “μίγματος πολιτικής”: χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των φαρμάκων, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα, και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία.
Ο κ. Ξανθός ανέφερε πως ο συγκεκριμένος στόχος θα υλοποιηθεί με μια συνολική δέσμη αλλαγών με βασικούς άξονες:
- Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας( ΗΤΑ), δηλαδή επιστημονικά και όχι δημοσιονομικά κριτήρια επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν.
- Αναβάθμιση των (υποχρεωτικών) θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
- Αποτελεσματικό μηχανισμό διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα ακριβά φάρμακα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, χρειάζεται ένα κρίσιμο χρονικό περιθώριο για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, που θα δώσει τη δυνατότητα να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και την ευκαιρία μίας κοινά αποδεκτής αναμόρφωσης του ασφυκτικού πλαισίου που είναι σε ισχύ.
Εκκρεμότητες
Οι παρεμβάσεις στο φάρμακο που εκκρεμούν, είναι οι εξής:
- Θεσμοθέτηση ειδικής Επιτροπής ΗΤΑ για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων. Είναι απαραίτητο να αναμορφωθεί όλο το πλαίσιο που αφορά την πρώιμη πρόσβαση, τις έκτακτες εισαγωγές και τα εκτός ενδείξεων φάρμακα, ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία ευελιξία του συστήματος και η εξατομικευμένη πρόσβαση ασθενών σε πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες.
- Δικαιότερη κατανομή της υπέρβασης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (claw back).
- Τροποποίηση της “αρχιτεκτονικής” του δελτίου τιμών για την άρση των σημερινών στρεβλώσεων.
- Νέος τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής, με στόχο τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του ασθενή.
- Διευθέτηση του τοπίου της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και των ιατρικών συνεδρίων - δημοσιοποίηση δεδομένων από τη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και γιατρούς
Ο κ. Ξανθός εκτίμησε πως υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης χρηματοδότησης και αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος Υγείας σε περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Αυτό, υπό την προϋπόθεση υποχώρησης της λιτότητας, ενίσχυσης της “χωρητικότητας” του ΕΣΥ, συνέχισης και ολοκλήρωσης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και σταδιακής σύγκλισης των δημόσιων δαπανών Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών