Σε μάστιγα εξελίσσονται για την Ελλάδα τα τροχαία δυστυχήματα. Η χώρα μας συμμετέχει με τρεις περιοχές στην πρώτη ευρωπαϊκή δεκάδα των θυμάτων.

Πρόκειται για το νότιο Αιγαίο, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με 134 θανατηφόρα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την Πελοπόννησο (έκτη θέση, 124 νεκροί) και τη Στερεά Ελλάδα (έβδομη θέση, 112 νεκροί).

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στη “Γηραιά Ήπειρο” το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη θλιβερή πρωτιά κατέχει η περιοχή Severozapaden της Βουλγαρίας, όπου καταγράφονται 153 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολουθεί η πορτογαλική περιοχή Alentejo (142 νεκροί) και το Λουξεμβούργο (138 νεκροί).

Εντυπωσιακά αρνητικές είναι οι επιδόσεις της Τουρκίας, οι οποίες ωστόσο δεν αποτυπώνονται στον συγκριτικό πίνακα με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στη γειτονική χώρα καταγράφονται έως 226 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού (περιοχή Kastamonou). Στο Balikesir υπήρξαν 182 νεκροί, στη Manisa 177 και στην περιοχή Bati Marmara 150 νεκροί...

Αύξηση

Ανησυχητικά για την εξέλιξη των τροχαίων στην Ελλάδα είναι και τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στα οποία αποτυπώνονται τα θύματα τον περασμένο Αύγουστο.

Οι ειδικοί της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν αύξηση 0,1% στα τροχαία δυστυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2017 (924 το 2018, έναντι 923 το 2017).

Η εικόνα είναι μικτή σε σχέση με τους νεκρούς και τους τραυματίες: μειώθηκαν κατά 13,2% οι νεκροί, αυξήθηκαν κατά 19,3% οι βαριά τραυματίες και κατά 2% οι ελαφρά τραυματίες.

Από τα παθόντα πρόσωπα, καταγράφηκαν φέτος 66 νεκροί, 99 βαριά τραυματίες και 1.080 ελαφρά τραυματίες, έναντι 76 νεκρών, 83 βαριά τραυματιών και 1.059 ελαφρά τραυματιών τον Αύγουστο του 2017.

Θύματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΛΣΤΑΤ, νεκρός από τροχαίο θεωρείται το πρόσωπο εκείνο, του οποίου ο θάνατος, επέρχεται την ίδια στιγμή ή μέσα σε διάστημα 30 ημερών από το ατύχημα.

Τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο, που υπέστη σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του.

Βαριά τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο, που υπέστη σοβαρή βλάβη, όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ακρωτηριασμό, πολλαπλό τραυματισμό με αποτέλεσμα το άτομο είτε να χάσει τη διανοητική του επαφή με το περιβάλλον είτε να κινδυνεύει σοβαρά η ζωή του.

Ελαφρά τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο, που υπέστη απλή σωματική κάκωση, μη ικανή να θέσει την ζωή του σε κίνδυνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας