Το πρώτο επίσημο κρούσμα γρίπης για την περίοδο 2018 – 2019, καταγράφηκε στην Ελλάδα. Οφείλεται σε προσβολή από στέλεχος του ιού τύπου Α (Η3Ν2), το οποίο καλύπτεται από το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα του ιού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το το ένα θετικό δείγμα εντοπίστηκε μεταξύ 37 “ύποπτων” κλινικών δειγμάτων που είχαν σταλεί για ανάλυση από δημόσια νοσοκομεία.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται και οι επισκέψεις στον γιατρό με “γριπώδη συνδρομή”. Την περασμένη εβδομάδα, μόλις το 8% των ανθρώπων που επισκέφθηκαν γιατρό είχαν συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Η “γριπώδης συνδρομή” μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης ή σε άλλους ιούς, οι οποίοι επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν κάποια κοινά συμπτώματα με τη γρίπη. Οι συγκεκριμένοι ιοί συνυπάρχουν κάθε χειμερινή περίοδο.

Οι επιστήμονες αναμένουν έξαρση της δραστηριότητας τις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένο το ότι η παρουσία του ιού εντείνεται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους μηχανισμούς επιτήρησης, έως τα τέλη Οκτωβρίου 49 ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν χαμηλή δραστηριότητα της γρίπης.

Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Όπως σε κάθε περίοδο, το υπουργείο Υγείας (σχετική εγκύκλιος πιο κάτω) οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Προστασία

Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Με δεδομένο το ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018 - 2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο, του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Μετάδοση

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι, όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Συνεργασία του Οφθαλμο-Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ με το Children’s Hospital Los Angeles (CHLA)
Πότε οι γιατροί του ΕΣΥ καλούνται να κάνουν πρόσθετη ασφάλιση στον ΕΦΚΑ