Ερωτήματα προκαλεί η αναστολή της διαδικασίας ανατιμολόγησης των φαρμάκων, που βρισκόταν στην τελική ευθεία.

Η πολιτική ηγεσία επρόκειτο να παρουσιάσει, το μεσημέρι της Τρίτης, το αποτέλεσμα της παρέμβασης σε συνέντευξη Τύπου. Η πρόσκληση είχε σταλεί το απόγευμα της Δευτέρας και ανακλήθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα!

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Μετά τη διαπίστωση προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα στη τελική φάση της διαμόρφωσης του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων που επρόκειτο να αναρτήσει αύριο (σ.σ. σήμερα) ο ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο Υγείας με εισήγηση του ΕΟΦ αποφάσισε την αναστολή της διαδικασίας ανατιμολόγησης μέχρι τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί.

Λόγω της παραπάνω εξέλιξης η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου για αύριο (σ.σ. σήμερα) Τρίτη, 25 Ιουνίου, αναβάλλεται”.

Η υπαναχώρηση του υπουργείου έρχεται στον απόηχο των πρόσφατων επισημάνσεων από τους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας, σχετικά με το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων.

Εκτιμάται πως, ενώ το νέο σύστημα (νόμος 4600/19) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προκύπτει σοβαρό θέμα από τις ερμηνείες που δίνει το υπουργείο Υγείας.

Στην επικείμενη ανατιμολόγηση η πολιτική ηγεσία φέρεται να έχει προχωρήσει σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο νόμος...

Εκτός από τις παρεμβάσεις αυτές, απορία προκαλεί το αποτύπωμα των αλλαγών του νόμου 4600/19 στις τιμές των φαρμάκων και στην επίπτωση στη φαρμακευτική δαπάνη.

Τιμές

Τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Υγείας είχε εκτιμήσει πως με το νέο σύστημα θα υπάρξει συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου, χωρίς να επηρεαστεί το επίπεδο τιμών (λόγω ισοδύναμων μειώσεων και αυξήσεων) και άρα η συμμετοχή του πολίτη.

Από τους 5.503 κωδικούς φαρμάκων που εμφανίζουν πωλήσεις στη χώρα, οι 4.845 αφορούν φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Από αυτούς τους 4.845 κωδικούς που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25%), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση.

Αυτό αφορά στην πλειονότητα τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών, το δελτίο οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. 

Είναι πιθανό οι εκτιμήσεις αυτές να μην επαληθεύονται από τη διαδικασία ανατιμολόγησης, η οποία αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα ενόψει των εκλογών του Ιουλίου...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV