Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην ενημερωτική ημερίδα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την Κολπική Μαρμαρυγή, που διοργάνωσαν ο Δήμος Κορυδαλλού και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Boehringer Ingelheim HELLAS.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γεώργιος Μακρυνός, Αντιπρόεδρος Β΄ ΕΔΔΥΠΠΥ, Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας και η κ. Ελευθερία Κοτσίδου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Κορυδαλλού. Ο κ. Μακρυνός ανέφερε ότι η εν λόγω εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρας Διαβήτη – 14 Νοεμβρίου. Ο Νοέμβριος «είναι ο κατεξοχήν μήνας πραγματοποίησης εκδηλώσεων για το διαβήτη», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μακρυνός έκανε εκτενή αναφορά στη μακρά συνεργασία του Δήμου με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Κατά τη συζήτηση που είχε με το κοινό επισήμανε τα οφέλη των πολιτών από τέτοιες πρωτοβουλίες και αναφέρθηκε σε τρία επιδημιολογικά στοιχεία:

το 2011 καταμετρημένοι διαβητικοί ασθενείς: 311 εκατομμύρια

έως το 2030 υπολογίζονται να είναι 500 εκατομμύρια

κάθε χρόνο καταγράφονται 3 εκατομμύρια θάνατοι από σακχαρώδη διαβήτη.

Τόσο ο κ. Μακρυνός όσο και η κα Κοτσίδου ευχαρίστησαν το πολυάριθμο κοινό για τη συμμετοχή του, καθώς και τους κ.κ. ομιλητές για την ενημέρωση που προσέφεραν στους δημότες.

Η κα Κοτσίδου είχε την ευκαιρία να μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στην όραση και να τονίσει και η ίδια με τη σειρά της τη βαρύτητα της πρόληψης αλλά και της σωστής ρύθμισης του διαβήτη για μια ποιοτική ζωή και καθημερινότητα.

Σημείωσε ότι στις ιστοσελίδες του Δήμου αλλά και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με παθήσεις, στα οποία μπορούν οι δημότες να ανατρέχουν για περαιτέρω ενημέρωσή τους. Ακόμα, υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους τις Δομές του Δήμου (όπως Δημοτικά Ιατρεία και ΚΑΠΗ) τα οποία σε καθημερινή βάση προβαίνουν σε δωρεάν μετρήσεις και πράξεις πρόληψης για την υγεία όπως είναι οι εμβολιασμοί.

Στο βήμα κλήθηκε ο κ. Ηλίας Κοσμίδης Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ΕΔΑΠΕ Δήμου Κορυδαλλού ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κορυδαλλού κ. Σταύρου Κασιμάτη, ενώ κατά την τοποθέτησή του τόνισε τη σημαντικότητα των τακτικών προληπτικών ελέγχων για τη διατήρηση της υγείας μας, καθώς επίσης και ότι τόσο η πρόληψη όσο και η σωστή ενημέρωση είναι δύο καίρια σημεία για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του Δήμου Κορυδαλλού, μέλους του Δικτύου μας, στο  πρόγραμμα ενημέρωσης για την πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και της Κολπικής Μαρμαρυγής. Η προστασία της υγείας μας από τις σοβαρές αυτές παθήσεις, απαιτεί ευρεία  ευαισθητοποίηση, έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένους πολίτες, στόχος που κατορθώνεται μέσω τέτοιων επιτυχημένων συνεργασιών».

Το ενημερωτικό  σκέλος της εκδήλωσης ξεκίνησε με μια αναλυτική παρουσίαση του θέματος του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Την ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Γεώργιος Δημητρίου, Ειδικός Παθολόγος. Ο κ. Δημητρίου παρουσίασε στατιστικά στοιχεία αναφορικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη, τονίζοντας την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια ο κ. Δημητρίου ανέλυσε το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και τις υπάρχουσες αγωγές, τονίζοντας τους τρόπους αντιμετώπισής του και αναφέρθηκε στις νεότερες θεραπευτικές μεθόδους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεδομένο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης, αφού πλέον διατίθενται θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, όσο και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, επεσήμανε τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, καθώς και τη λήψη προληπτικών μέτρων στην καθημερινότητά μας.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο  κ. Δημήτριος Συκιώτης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ). Ο κ. Συκιώτης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της τακτικής και σωστής ενημέρωσης του κοινού, καθώς επίσης και στη σοβαρότητα της έγκαιρης διάγνωσης των ατόμων με διαβήτη. Επισήμανε δε, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό μετά τη διάγνωση να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που δίδονται από τους ιατρούς. Τέλος, αναφέρθηκε στο έργο που προσφέρουν οι σύλλογοι όπως η ΕΛΟΔΙ, τονίζοντας ότι θα ήταν ευχής έργο να απευθύνονται τα άτομα με διαβήτη στους συλλόγους αυτούς. Με την συσπείρωση ισχυροποιείται η φωνή τους και επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα στο δύσκολο έργο που επιτελούν για την καλυτέρευση των παροχών προς τα άτομα με διαβήτη.

Τη σημασία των συλλόγων ασθενών τόνισε και η κ. Γκόλφω Γεμιστού, Α' Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων. Αναφέρθηκε στην δυσχερή θέση που βρίσκονται σήμερα οι άνθρωποι με διαβήτη στην Ελλάδα της κρίσης και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από αυτές τις συγκυρίες, κυριότερα στο κομμάτι των παροχών υγείας και τις περικοπές αυτών. Επισήμανε τις προσπάθειες που κάνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τη συνδρομή αυτής στα προαναφερθέντα προβλήματα, ιδίως στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη στις σύγχρονες τεχνολογίες και θεραπείες.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αναπτύχθηκε το θέμα της κολπικής μαρμαρυγής, από το Δρ. Κωνσταντίνος Βογιατζίδης, Ειδικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής-Σύμβουλος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βογιατζίδης, παρουσίασε τη φυσιολογία της καρδιάς, εξηγώντας τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και πώς επιδρά στη λειτουργία της καρδιάς. Αναφερόμενος σε ορισμένα στατιστικά στοιχεία σχετιζόμενα με τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, εξήγησε πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης, τις μορφές αυτής και τους παράγοντες που την προκαλούν. Κατά την παρουσίασή του ο Δρ. Βογιατζίδης, ανέλυσε τους κινδύνους της κολπικής μαρμαρυγής και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Στη συνέχεια παρουσίασε τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, δίνοντας έμφαση στους τρόπους αντιμετώπισης ενός τέτοιου επεισοδίου, τονίζοντας τις νεότερες αντιπηκτικές θεραπείες και τις παρενέργειες των αντιπηκτικών. Τέλος, τόνισε τους παράγοντες κινδύνου, τις σοβαρές επιπλοκές και τις θεραπευτικές μεθόδους, εφιστώντας την προσοχή στη στενή συνεργασία ασθενών και ιατρών.

Ακολούθησε συζήτηση, όπου απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού από τους ομιλητές σχετικά και με τις δύο παραπάνω παθήσεις. Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν για όσους παραβρέθηκαν δωρεάν εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη (μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης). Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παίξουν στο ειδικά διαμορφωμένο Escape Room που έχει φτιαχτεί για να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί σχετικά με το διαβήτη.

Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Μερεντής, ο οποίος και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμβουλή και καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού και ότι δεν θα πρέπει οι ασθενείς να παρεκκλίνουν της θεραπείας τους, ακολουθώντας οδηγίες φίλων και γνωστών.

Ως κεντρικό μήνυμα της ημερίδας αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της πρόληψης για την αποφυγή είτε των ίδιων των παθήσεων, είτε των πιθανών επιπλοκών τους και ειδικά για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τονίστηκε η συσχέτισή του με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς. Επίσης, έγινε κατανοητό ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 όσο και η κολπική μαρμαρυγή, αντιμετωπίζονται πλέον με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη
ΙΣΝ: Νέος κύκλος ανοικτών συναντήσεων για τρία νέα νοσοκομεία
Πώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα