Το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαλάρωσης και της διασκέδασης, αλλά επίσης και η εποχή των απρόβλεπτων ατυχημάτων και τραυματισμών. Οι επαγγελματίες υγείας, μάλιστα, συμφωνούν: Το καλοκαίρι αυξάνονται κατακόρυφα τα ατυχήματα, για κάθε πιθανή αιτία. Πισίνες, φράχτες, πνιγμοί…

Τι πρέπει να θυμόμαστε, για να είμαστε ασφαλείς;

Προσοχή στην κολύμβηση

Τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμού, και δεν πρέπει ποτέ να τα αφήνουμε να κολυμπούν χωρίς επίβλεψη, και το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους. Ακόμα κι αν ένα άτομο ξέρει να κολυμπάει, ο κίνδυνος δεν εξαφανίζεται, καθώς δεν υπολογίζονται άλλοι παράγοντες, όπως κράμπες, κύματα, και άλλα. Επίσης, πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ στις πισίνες.

Πόσα είδη πνιγμού υπάρχουν;

Υπάρχει ο “ξηρός” πνιγμός, και ο δευτερεύων πνιγμός. Ο ξηρός πνιγμός είναι πολύ σπάνια περίπτωση, κατά την οποία το άτομο εισπνέει νερό, και οι φωνητικές του χορδές μπλοκάρονται, με αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου. Απαιτεί άμεση επέμβαση και τεχνητή αναπνοή. Ο δευτερεύων πνιγμός συμβαίνει όταν ένα άτομο εισπνέει μικρές ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να εμφανίσει προβλήματα στην αναπνοή μετά από αρκετές ώρες, λόγω φλεγμονών και συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες. Αποτελεί εξίσου σπάνια περίπτωση, αλλά το άτομο μπορεί να επανέλθει, αν τα συμπτώματα αναγνωριστούν έγκαιρα.

Προσοχή στις βουτιές

Αν μιλάμε για πισίνα, βεβαιωθείτε πως θα βουτήξετε στην βαθιά πλευρά. Αν μιλάμε για βουτιές από βράχια στην θάλασσα, καλό θα ήταν να τις αποφεύγετε, εκτός κι αν είστε 100% σίγουροι και μπορείτε να επιβεβαιώσετε πως θα προσγειωθείτε στο νερό, και πως το βάθος του είναι αρκετά μεγάλο για να αποφύγετε οποιοδήποτε ατύχημα. Και, προφανώς, ότι το μόνο που βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας είναι άμμος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 531 εισαγωγές ασθενών με CoViD
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας