Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία - Δερματοχειρουργική

Μπορείς κανείς να πάθει έγκαυμα μέσα στο νερό; Είναι καλύτερα τα ακριβά αντηλιακά; Κάνει να χρησιμοποιούμε τα περσινά αντηλιακά;

Ας ξεδιαλύνουμε τους μύθους από τις αλήθειες για τα αντηλιακά.

ΜΥΘΟΣ. Αντηλιακό χρειαζόμαστε μόνο το καλοκαίρι

Ίσως κάποτε, πριν από πολλές δεκαετίες, όταν δεν υπήρχε τρύπα του όζοντος, το μαύρισμα δεν είχε γίνει μόδα και οι γνώσεις για την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου ήταν ελλιπείς.

Στις μέρες μας ξέρουμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο 365 μέρες το χρόνο γιατί η UV φτάνει όλο το χρόνο στην επιφάνεια της γης και δημιουργεί βλάβες στο δέρμα ανεξάρτητα από το αίσθημα της ζέστης ή του ψύχους που νιώθουμε.

ΜΥΘΟΣ. Όταν έχει συννεφιά, το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο

Αυτό δεν ισχύει. Ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες πρέπει να φοράμε αντηλιακό γιατί τα σύννεφα μπορεί να διαπεράσει ποσοστό έως 80% της UV.

Μάλιστα η ανάγκη για αντηλιακό είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν βρίσκεται κάποιος στο χιόνι, σε μια παραλία ή δίπλα στη θάλασσα γιατί το χιόνι, η άμμος και το νερό αντανακλούν την UV.

ΜΥΘΟΣ. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας, τόσο το καλύτερο

Οι διαφορές ανάμεσα στους διάφορους δείκτες προστασίας δεν είναι τόσο μεγάλες όσο ακούγονται. Ένα αντηλιακό με SPF ίσο με 15 δεσμεύει το 93% της UV, ένα με SPF ίσο με 30 δεσμεύει το 97% και ένα άλλο με SPF50 δεσμεύει το 98%.

Ανεξάρτητα από το δείκτη προστασίας του αντηλιακού σας, φροντίστε να βάζετε αρκετή ποσότητα. Σε γενικές γραμμές χρειάζεστε ένα κουταλάκι του γλυκού αντηλιακό ανά τμήμα του σώματος: 1 για το πρόσωπο και τον λαιμό μπροστά, 1 για κάθε χέρι, 1 για κάθε πόδι, 1 για το στήθος και την κοιλιά, 1 για την ράχη και τον αυχένα κ.λπ. Μην ξεχνάτε τη μύτη, τα αυτιά και το δέρμα στο πάνω μέρος του ποδιού (κουντεπιέ). Οι άντρες δεν πρέπει να ξεχνούν το δέρμα του κεφαλιού αν έχουν φαλάκρα.

Να βάζετε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες ή νωρίτερα, αν ιδρώσετε πολύ ή κολυμπήσετε.

ΑΛΗΘΕΙΑ. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα περσινά αντηλιακά

Τα περισσότερα αντηλιακά έχουν χρόνο ζωής περίπου δύο χρόνια, οπότε και τα περσινά αντηλιακά είναι ασφαλή για χρήση, αλλά κανονικά δεν θα έπρεπε να τα έχετε εάν τα χρησιμοποιούσατε σωστά, δηλαδή όλο το χρόνο και σε επαρκείς ποσότητες.

Σκεφτείτε ότι για να καλυφθεί όλο το σώμα ενός λουόμενου, χρειάζονται από 25 έως 50 ml αντηλιακού, άρα τα 100 ml στην καλύτερη περίπτωση αρκούν για τέσσερις επαλείψεις.

ΜΥΘΟΣ. Τα αντηλιακά εμποδίζουν το μαύρισμα

Η αλήθεια είναι ότι εξαρτάται από το είδος των αντηλιακών για το οποίο μιλάμε. Τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα αντηλιακά τύπου sunscreen, φιλτράρουν την UV και καθυστερούν τις δερματικές βλάβες από τον ήλιο, ενώ τα αντηλιακά τύπου sunblock εμποδίζουν την UV να φτάσει στο δέρμα και έτσι αποτρέπουν τις δερματικές βλάβες.

Τι σχέση έχουν οι δερματικές βλάβες με το μαύρισμα; Το μαύρισμα ΕΙΝΑΙ δερματική βλάβη και μάλιστα σοβαρή. Δεν είναι ένδειξη καλής υγείας, αλλά ένδειξη καμένου δέρματος.

ΑΛΗΘΕΙΑ. Χρειαζόμαστε αντηλιακό και κάτω από τα ρούχα

Τα ρούχα προστατεύουν έως ένα βαθμό από την UV. Ένα λευκό βαμβακερό μπλουζάκι, για παράδειγμα, προστατεύει το δέρμα όσο και ένα αντηλιακό που θα είχε SPF7. Μεγαλύτερη προστασία παρέχουν τα σκουρόχρωμα ρούχα από πυκνά υφάσματα και, φυσικά, τα αντηλιακά ρούχα, τα οποία κατασκευάζονται από ειδικά, ηλιοπροστατευτικά υφάσματα.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια λοιπόν, πρέπει να βάζουμε αντηλιακό σε όλο το σώμα πριν ντυθούμε.

ΜΥΘΟΣ. Δεν χρειάζεται αντηλιακό αν το μέικ απ έχει SPF

Αν και είναι προτιμότερο το μέικ απ με SPF από ό,τι χωρίς, δεν παρέχει εξίσου μεγάλη ηλιοπροστασία με το σκέτο αντηλιακό. Φροντίστε λοιπόν να αλείφετε πρώτα το δέρμα σας με σκέτο αντηλιακό και μετά βάλτε το μέικ απ σας. Να αφήνετε μόνο να μεσολαβούν μερικά λεπτά για να απορροφάται καλά το αντηλιακό.

ΜΥΘΟΣ. Τα ακριβά αντηλιακά είναι πιο προστατευτικά

Η προστασία που παρέχει του αντηλιακού δεν είναι θέμα τιμής αλλά θέμα χημικής σύστασης. Ένα πλεονέκτημα των φτηνών αντηλιακών είναι ότι μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιεί πιο ελεύθερα. Αντίστοιχα, ένα πλεονέκτημα των ακριβών είναι ότι συχνά έχουν πιο ευχάριστη υφή στο δέρμα και έτσι η χρήση τους είναι πιο δελεαστική.

ΑΛΗΘΕΙΑ. Μπορούμε να καούμε από τον ήλιο και όταν βρισκόμαστε μέσα στο νερό

Το έγκαυμα που προκαλεί η UV στο δέρμα δεν το αντιλαμβανόμαστε την ώρα που συμβαίνει, αλλά 2 έως 6 ώρες αργότερα, όταν ολοκληρωθούν ορισμένες χημικές διεργασίες που ενεργοποιούν αισθητήριους μηχανισμούς του δέρματος.

Όταν βρίσκεται κάποιος στο νερό, αισθάνεται δροσερά και νομίζει ότι είναι προστατευμένος από την UV, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εκτεθειμένος σε αυτήν, διότι το νερό την αντανακλάει. Με άλλα λόγια, καίγεται πολύ περισσότερο μέσα στο νερό, απλώς δεν το αντιλαμβάνεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές