Σειρά άρθρων για τα 12 ζώδια και τις αντιστοιχίες στους στην ανατομία, τη φυσιολογία και τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ( 22/6 – 22/7):
Στομάχι και πεψίνη
Γενικά, η ζωδιακή περιοχή του Καρκίνου αφορά, γενικά ανατομικά, την περιοχή ης κοιλιάς, κυρίως του στομάχου, και λειτουργικά την παραγωγή εκείνων των εκκρίσεων που πολτοποιούν την τροφή, ώστε να περάσει ο οργανισμός στη φάση της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών, να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί.
Οι λειτουργίες αυτές καλύπτουν τις ανάγκες μας για τροφή, προστασία και ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα, στον Καρκίνο αναλογούν τα παρακάτω :
- Όργανα: Περικάρδιο, Ενδοκάρδιο, Βαλβίδες καρδιάς, Μαστοί, Στομάχι, Περιτόναιο, Αριστερός οφθαλμός, Δεξί ημισφαίριο εγκεφάλου, Εξωτερικό επινεφριδίων, Μαστοί
- Σπόνδυλοι: 4ος , 6ος , 7ος και 8ος Νωτιαίος
- Οστά: Στέρνο, Στερνοξιφοειδής χόνδρος, από τη 6η έως την 12 Πλευρά, Χόνδροι Πλευρών, Ιερό Οστό
- Μύες: Μεσοπλεύριος, Διαφραγματικός
- Αρτηρίες: Μασχαλιαία, Διαφραγματική, Μεσοθωρακική, Οισοφαγική
- Φλέβες: Διαφραγματική, Γαστρική, Γαστροεπιπλοική, οι μεγάλες φλέβες του φλεβικού συστήματος και η πορεία του λεμφοφόρου συστήματος
Ειδικότερα:
- Πυλωρός, Διάφραγμα του Στομάχου, Γαστρικός πυθμένας, Γαστρικά αγγεία, Γαστρικά νεύρα, Υπογάστρια τοιχώματα, Μεγάλη και μικρή γαστρική κάμψη, Γαστρικός βλεννογόνος, Γαστρικά αιμοφόρα αγγεία, Δωδεκαδάκτυλος.
- Θωρακικός αύλακας, Καρδιακοί Κλάδοι και όλοι οι Αναπνευστικοί κλάδοι του πνευμονογαστρικού νεύρου.
- Άνοιγμα παγκρέατος στον κοινό πόρο, Κεφαλή παγκρέατος.
- Άνω και κάτω αρτηριακή κλίση, Αγγεία αίματος στα όργανα πέψης.
- Αδένες και Θηλές μαστού, Μασχάλια Λεμφογάγγλια.
- Πέψη
Ορισμένα από τα προβλήματα υγείας που είναι δυνατόν να παρουσιαστούν είναι: διαβήτης, γαστρίτιδα, έλκος, διαφραγματοκήλη, έλκος δωδεκαδακτύλου, στένωση πυλωρού και γενικά προβλήματα πέψης (π.χ. δυσπεψίες).
Γενικά, εφιστάται προσοχή στη λήψη της τροφής (σωστές ποσότητες, αναλογίες περιεχομένων ουσιών, σωστό μάσημα και κατάποση, ηρεμία κατά την διάρκεια των γευμάτων) καθώς και στη φροντίδα των κανονικών απεκκρίσεων. Τα άτομα – Καρκίνοι έχουν ανάγκη από σωστή διατροφική αγωγή.
Στην κύρια λειτουργία του στομάχου συμμετέχουν:
Από την μια πλευρά ο βλεννογόνος που καλύπτει τα εσωτερικά του τοιχώματα, ο οποίος μαζί με την έκκριση δισανθρακικού νατρίου προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου,
Κι από την άλλη η έκκριση υδροχλωρικού οξέος και πεψίνης, ουσιών με μεγάλη ισχύ διάβρωσης, ώστε η τροφή που έφτασε από τον οισοφάγο στο στομάχι να πολτοποιηθεί.
Κατ΄ αντιστοιχία, η ζωδιακή περιοχή του Καρκίνου, παρουσιάζει, ψυχολογικά, τις ιδιότητες μιας ισχυρής, εξωτερικά, άμυνας και μιας ‘πολτοποιημένης μάζας’, εσωτερικά, η οποία, όμως, διαθέτει ισχυρές διαβρωτικές δυνάμεις.
Η ηγεσία του ατόμου – Καρκίνου στις ανθρώπινες υποθέσεις είναι η ικανότητα για ισχυρή προστασία του ‘οικείου’, αυτού δηλαδή που είναι δυνατόν να αφομοιωθεί. Μέσα από αυτές τις λειτουργίες παράγεται η αίσθηση της συναισθηματικής ασφάλειας και χορτασμού, της συνέχειας της ζωής, της συναισθηματικής ομοιότητας, αλλά και η διαδικασία της ‘γκρίνιας’ - της διαβρωτικής επίδρασης στον εξωτερικό κόσμο, της αμυντικής στάσης, της ‘πολτοποίησης’ του άλλου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών