Δεδομένης της έλλειψης ενός ενιαίου δικτύου καταγραφής του καρκίνου (cancer registration network) στη χώρα μας, η μόνη προσέγγιση μπορεί να γίνει δια μέσω της θνησιμότητας και της νοσηρότητας για μια χρονική περίοδο και μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με τη βοήθεια στατιστικών βάσεων δεδομένων.
Τα στοιχεία που δυστυχώς συγκεντρώνονται δεν είναι αντιπροσωπευτικά και δεν αφορούν τον νοσούντα οργανισμό, αλλά την έκφραση της ασθένειας στον πληθυσμό, σύμφωνα με τα όσα στοιχεία συγκεντρώνονται, τα οποία συνήθως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Παρόλα αυτά, με τα όσα στοιχεία μπορούν να συγκεντρωθούν, θα μπορούσε στη χώρα μας να είχε δημιουργηθεί ένα συντονισμένο σύστημα πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία οργανωμένη υπηρεσία υγείας, μία βάση δεδομένων συνεχώς ανανεούμενη, για την πληροφόριση των γυναικών και των ανδρών της χώρας, με πολλές άλλες δυναμικές ικανότητες!
Δυστυχώς, στη χώρα μας μονάχα η λέξη ‘ανεπάρκεια’ θα χαρακτήριζε την αντιμετώπιση αλλά και τη συντονισμένη πληροφόρηση του κοινού στο θέμα της μόλυνσης από τον ιο Human Pappiloma Virus -HPV (και την εξέλιξη της μόλυνσης σε καρκίνο).
Αν και φαίνεται από τις νεώτερες στατιστικές ότι ξοδεύουμε πολλά χρήματα στα νοσοκομεία μας στη θεραπεία ή την αντιμετώπιση των πρώιμων σταδίων των ασθενειών παρόλα αυτά ασθένειες, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζει υψηλά ποσοστά, γεγονός που φανερώνει ότι η αντιμετώπιση δεν είναι ορθή, πλήρης και αποτελεσματική!
O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να κατέχει τη δεύτερη θέση σε ότι αφορά νεοπλάσματα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, εμφανίζοντας αύξηση στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η προφανής αιτιολογία είναι η μη συμμετοχή των γυναικών σε οργανωμένα και συστηματικά προγράμματα συμπτωματικού ελέγχου διαλογής (screening). Δράση που στη χώρα μας είναι ανύπαρκτη, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως π.χ στη Μεγάλη Βρετανία όπου ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος μείωσε τη θνησιμότητα κατά 60% ιδίως στις νεαρές γυναίκες.
Μιλώντας με ποσοστά, εύκολα θα κατανοήσουμε πόσο απλό, θεωρητικά, αλλά τελικά δύσκολο, πρακτικά, είναι να προλάβουμε κάποια πιθανή κακοήθεια.
Σχεδόν το 70% των ανδρών και γυναικών ενός πληθυσμού έχουν προσλβηθεί από τον ιό HPV. Από αυτό το 70%, το 90% εμφανίζει υποχωρήση της μόλυνσης με αποτέλεσμα να μην εξελίσεται η νόσος.
Στο υπόλοιπο σχεδόν 10%, η νόσος εξελίσεται στα πρώτα στάδια της νόσου, τα οποία είναι τρία και διακρίνονται από διαβαθμιζόμενη εξέλιξη της νόσου, ενώ ένα πολύ μικρότερο ποσοστό καταλήγει να εμφανίζει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Αυτά τα ποσοστά, σε σχέση με τη θέση θνησιμότητας του καρκίνου του τραχήλου, αποκαλύπτουν ότι η ενημέρωση του κοινού, η πρόληψη, ο έλεγχος της υγείας μας, αλλά και η παιδεία μας απέναντι στο θέμα αυτό και είναι ξεχασμένη υπόθεση στη χώρα μας!
Η σωστή και συστηματική πληροφόρηση και των δύο φύλων διαφόρων ηλικιών, θα ήταν το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στη διαμόρφωση της παιδείας μας απέναντι στο θέμα της υγείας μας, αλλά και της πρόληψης!
Δεύτερο, σημαντικό βήμα είναι ο έλεγχος! Ο έλεγχος μπορεί να συμβεί στο επίπεδο της επίσκεψής μας στον γιατρό, στα πλαίσια συντονισμένου screening, που στη χώρα μας όπως προαναφέρω είναι ανύπαρκτο, οπότε και αφορά την προσωπική επιθυμία, ευαισθησία και νοοτροπία της κάθε γυναίκας.
Ο έλεγχος γίνεται με το πασίγνωστο τεστ ΠΑΠ, μία διαδικασία απλή και παρόλα αυτά τόσο σημαντική!
Ένα επιπλέον, γενετικό πλέων τεστ, που μπορεί να μας πληροφορήσει με λεπτομέρεια και ακρίβεια για τον τύπο του ιού που μας έχει μολύνει, είναι το HPV DNA test. Το τεστ αυτό έχει βιολογική υπόσταση, είναι συνέχεια του τεστ ΠΑΠ στην περίπτωση που υπάρχει υποψία ή όχι σαφής απάντηση για τη λειτουργία των κυττάρων και τη μορφή του επιθηλίου μας.
Τρίτο, σημαντικό βήμα είναι η πρόληψη! Η πρόληψη είναι διαδικασία που ανήκει ουσιαστικά σε έναν ακόμη τρόπο ελέγχου της υγείας μας!
Η χρήση του εμβολίου, που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και στη χώρα μας είναι ουσιαστικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης!
Αν προστατεύσουμε τον οργανισμό μας μέσω της σωστής ενημέρωσης, της υποβολής μας στο εμβόλιο που αφορά την προστασία μας από μόλυνση κάποιων τύπων του ιού HPV (των πιο επικύνδυνων) αλλά και και της συστηματικής μας επίσκεψης στον γιατρό μας, για το τεστ ΠΑΠ, είμαστε σωστοί και σωστές απέναντι σε αυτό που οφείλουμε στον εαυτό μας!
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ChatGPT βοηθά άτομα με οξεία ουρολογικά συμπτώματα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024